Бура око инцијативе СДС и ПДП око измена у раду Парламента БиХ: Не одустају од новог пословника

С. МИШЉЕНОВИЋ

13. 11. 2019. у 06:00

Бура око инцијативе СДС и ПДП око измена у раду Парламента БиХ: Не одустају од новог пословника

Парламент БиХ Фото АВАЗ

СНСД то назива издајом и неповратним рушењем уставне позиције представника РС

ПАРТИЈА демократског прогреса и Српска демократска странка неће одустати од иницијативе за измене Пословника о раду Парламента БиХ, а како би се након годину дана формирале парламентарне комисије и Парламент БиХ започео са радом. Ову иницијативу у СНСД називају издајом и неповратно рушење уставне позиције представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Бранислав Бореновић, председник ПДП и посланик у Парламенту БиХ, каже, за "Новости" да очекује да прође поменута иницијатива и да се нађе пред Парламентом БиХ у наредних десетак дана.

Он каже да ово нема никакве везе са рушењем уставних надлежности РС, већ да посланици ПДП и СДС у Парламенту БиХ не желе да буду нерадници као посланици СНСД и њихови коалициони партнери.

- Не желимо да примамо плату, а ништа не радимо као што то раде из СНСД и њихови партнери. То је велика брука и срамота, и још на то позивају да се не ради - истиче Бореновић.

Он истиче да док СНСД и њихови политички партнери не дођу памети, до тада ће посланици СДС и ПДП попунити сва српска места у шест комисија па ће тако он лично уместо у две комисије бити у четири, а што му каже никако не одговара!

Прочитајте још - Недељко Чубриловић: Свађе и сукобе протерати из парламента

- Суштина измена пословника је да се почне са радом. Једна трећина места у комисији припада Србима и тако ће и бити. Срамота је да посланици из СНСД, а који коштају грађане по 120.000 марака годишње, залажу се да се не ради - поручује Бореновић.

Сташа Кошарац, председавајући Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже да усвајање овако предложених измена и допуна Пословника драстично слаби позицију српских посланика из РС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а посебно у сталним комисијама Представничког дома, у којима би Срби били у потпуно подређеном положају.

Бранислав Бореновић / Сташа Кошарац /Фото Д. Поздеровић


- Иза овог предлога се крије намера СДС и ПДП, као и њихових шефова из СДА, да дају легитимитет Савету министара у техничком мандату и да што дуже остану у министарским фотељама - истиче Кошарац.

Кошарац каже да је измена и допуна пословника Парламента БиХ неспроводива јер СДС и ПДП, заједно са једним послаником СДА из Српске, немају довољно позиција да би по пословнику попунили једну трећину позиција из РС у свим сталним комисијама Представничког дома.

- Уопште нас не интересује да ли нас неко доживљава као раднике или као нераднике. Улога чланова СНСД на заједничком нивоу БиХ је да поштујемо закључке институција РС и да радимо у интересу Српске, а не да размишљамо шта ће нам сарајевска чаршија - закључује Кошарац.

ЗАКЉУЧАК

НАРОДНА скупштина РС је у закључцима усвојеним у уторак обавезала представнике РС у Председништву БиХ, у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и у Савету министара, да не учествују у мењању Пословника о раду и других аката на начин да се тим изменама смањује број предвиђених српских гласова и гласова из Српске за доношење одлука из њихове надлежности.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

sportmaki

13.11.2019. 09:36

Setimo se sa je posle izbora stigla grupa iz Engleske specijalisti za propagandni rat.Šta mislite da oni tiho ne kreiraju politiku u BiH.Ne dozvoljava se Dodikov uticaj na državu.

БОБАН

13.11.2019. 12:21

@sportmaki - председник Србије рече, да ће послије избора објелоданити податке у вези тих "Наводних" енглеских специјалаца! И? Пси лају, каравани пролазе, а СНСД преварама остаје на власти!

БОБАН

13.11.2019. 10:13

Ovo zbog čega sada kao "plaču", tj. zbog prenosa nadležnosti sa RS na BiH, u 90% slučajeva izglasao je u proteklom periodu SNSD, sa SDA i HDZ. Poslanici SDS su tad napuštali sjednice, kad se glasalo. Sad njima gebelsovski javni servis, tovari da su neki izdajnici Srpske. SDS je jedina državotvorna stranka u RS, i koliko god se upinjali da to promjene, koliko god SNSD pritiskali narod da glasa za njih, i kupovali glasove, to se nikad neće promjeniti! Ova vlast je potpuno odnarođena!