НА овим просторима протутњали су и фашизам и монархизам и бољшевизам и протекторат, само су припадништво народу и патриотизам остали константа, и зато морамо показати јединство, поручио је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, на посебној седници Народне скупштине Републике Српске.

На седници је била само једна тачка дневног реда - информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права РС.

Иначе, седница је заказана као одговор на усвојену Декларацију СДА у којој се тражи унитарна БиХ и укидање ентитета.

Додик је од свих посланичких клубова и партија у НСРС, било да су у власти или опозицији, затражио да доставе информације како би се допунили закључци које је доставила владајућа већина.

- Ова седница је у функцији одбране Српске, њених права, надлежности и обавеза потврђених Дејтонским мировним спразумом - поручио је Додик.

Он је подсетио да су Канцеларија високог представника у БиХ (ОХР) и земље које су га подржале наметали решења која су називали компромисом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Осуо салву по Додику: Мектић пред новинарима поцепао књижицу Војске РС


- Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба, и зато је време да се подвуче црта, да видимо где смо били 1995, а где смо сада скоро 25 година после - поручио је Додик. - Циљ "реформи" био је јачање државности БиХ, те да од њих не живе боље Срби, Хрвати и Бошњаци, него само странци који имају високе плате.

Додик на седници НС РС Фото Д. Поздеровић


Он је додао да су САД 1995. биле отворене за давање дозволе Србима да спроведу референдум о независности.

Овај предлог изнео је Сенди Бергер, за којег је рекао да је један од троје најважнијих људи у америчкој спољној политици, а да је Медлин Олбрајт, у одговору на то, Бергеру рекла да није против спровођења референдума, али да форсира укидање ембарга на оружје за Бошњаке.

Додик је рекао да је право на самоопредељење неотуђиво право према међународним нормама, те да се отцепљење може, према међународном праву, дати оном народу који трпи дискриминацију, одрицање права на владу, и где постоји јака вероватноћа да се с овим одузимањем права неће стати.

Представници опозиције су жестоко критиковали Додика у својим излагањима. Председник СДС Мирко Шаровић је поручио Додику:

- Водите највећу политичку организацију у РС, и на вашој странци је свака одговорност у РС у последњих 14 година. У овом квазидокументу не може се градити општенародни заједнички став, да једним гласом искажемо јединство о питањима која сте побројали.

Додик је поручио Шаровићу и опозицији да ће чекати њихове предлоге како би их све ставили у Информацију која треба да се усвоји.


БОРЦИ ЦЕПАЛИ КЊИЖИЦЕ

ДОК је трајала посебна седница НС РС, Драган Мектић, министар безбедности БиХ, на ванреденој прес-конференцији поцепао је чланску књижицу ВРС и поручио да се тако солидарише са командантом из Невесиња који је то исто урадио, незадовољан односом власти РС према борцима.