Поједини власници некретнина у главном граду Српске избегавају пријављивање имовине, а да би се то мењало данас је покренута медијска кампања под називом "За свој град".

Циљ кампање је повећање прихода од пореза на непокретности, с обзиром на то да се процењује да од 20 до 30 одсто власника некретнина није пријавило своју имовину.


Овом кампањом се жели пробуди свест о томе да прикупљени новац од пореза на непокретности, као изворни приход сваке локалне заједнице, има велики значај на живот сваког појединца, од стварања боље инфраструктуре, услова у школама и многих других области које се директно дотичу живота свих 200.000 становника Бањалуке -највећег града Српске.


- Медијском кампањом желимо скренути пажњу грађанима на законску обавезу плаћања овог пореза из којег се финансира изградња и одржавање различитих комуналних и инфраструктурних објеката, наводе из Оделења за финансије.


Из градског Оделења за финансије наводе да би од пореза на непокретности идуће године могло бити прикупљено 10 милиона КМ.


Они истичу да приход све више расте из године у годину, те да је прошле године за 23 одсто остварен већи приход него годину раније, а, према актуелним показатељима, тренд раста је задржан и у овој години.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Додик: ОХР наметао решења на штету Срба

- Тренд раста је настављен, па је за 10 месеци ове године од пореза на непокретности прикупљено 7,7 милиона КМ, с тим да се очекује да би до краја године требало достићи 9,2 милиона КМ, истичу из Оделења за финансије.


Из овог оделења наводе да је у настојању да се повећају приходи од пореза ове године покренут и пилот-пројекат под називом "Ширење обухвата обвезника пореза на непокретности".
Циљ овог пројекта је повећање наплате прихода од пореза на непокретности, али без повећавања пореских стопа, а уз подизање свести обвезника о значају пријављивања непокретности и плаћања пореза.

Из Градске управе наводе да се први пут од увођења пореза на непокретности, на изабраним катастарским општинама, правна и физичка лица, за које се верује да нису пријавили некретнине, обавештавају о законској обавези плаћања овог порез и уписа у Фискални регистар.