СЕНАТ Републике Српске закључио је у недељу на седници да је потребан повратак изворном "Дејтону", уз очување српског јединства по најважнијим националним питањима. Закључено је да је потребно анализирати тренутно стање, и учинити све што је реално могуће да се РС врати све оно што јој је припало током преговора у Дејтону, у складу с уставним оквирима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Млади магистар из Српца најмлађи члан Сената РС

- Институције Српске на све начине, користећи сва расположива политичка и правна средства, треба да спрече било какву даљу неуставну трансформацију БиХ - изјавила је председница Српске Жељка Цвијановић, након седнице Сената, којој је председавала.

Она је истакла да Сенат предлаже да институције Српске, превасходно Народна скупштина, Влада, Уставни суд, АНУРС и све организације од јавног интереса да се активно укључе у процес анализе уставне структуре БиХ и ефеката неуставне трансформације пренесених надлежности.

Цвијановићева је нагласила да Сенат позива политичке факторе из РС да искажу јединство сваки пут кад се расправља или када је на дневном реду питање које је стратешки важно за Српску, јер се бави питањем њеног положаја, надлежности или статуса.

Она каже и да није имала разговоре с представницима опозиције, али да су она и Милорад Додик, српски члан ПБиХ, на једном састанку током посете Србији с њима разговарали о томе, и да се опозициони представници нису хтели одрећи својих позиција у Сарајеву.

- Да ли ће бити отворени да разговарају, ја то не знам, али имамо позив Сената на јединство око тих ствари - рекла је Цвијановићева.

Седници Сената присуствовали су и српски члан ПБиХ Милорад Додик, председник НС РС Недељко Чубриловић и председавајућа Већа народа РС Нада Тешановић.

Сенат РС је саветодавно тело највиших институција Српске, а према Уставу Српске има до 55 чланова које именује председник Републике. За чланове Сената именују се истакнуте личности из јавног, научног и културног живота.

ПОСЕБНА СЕДНИЦА

У БАЊАЛУЦИ ће у понедељак бити одржана посебна седница Народне скупштине РС на којој ће се разматрати све надлежности пренесене са Републике Српске на ниво БиХ и да се пронађе начин да се оне врате и да се спречи сваки даљи пренос надлежности. Седница је заказана због декларације СДА, где се позива на унитарну БиХ без ентитета.