Суд ослободио Лијановиће

О. МАТАВУЉ

субота, 09. 11. 2019. у 07:15

Суд ослободио Лијановиће

Јерко Лијановић - Фото Аваз

У апелационом одељењу Суда БиХ пала највећа оптужница за финансијски криминал. Без кривице и осморица оптужених за организовану утају пореза и прање пара

АПЕЛАЦИОНО одељење Суда БиХ изрекло је ослобађајућу пресуду Јерку Иванковићу Лијановићу, бившем министру у Влади ФБиХ и лидеру странке Радом за бољитак, и осморици оптужених за организовани криминал, утаје пореза и прање новца.

Поред Јерка, после поновљеног суђења, кривице је ослобођен и његов брат Славо Иванковић Лијановић, обојица сувласници компаније "Лијановић". Затим, некадашњи министар трговине ФБиХ Мирсад Бахиљ, Јозо Слишковић, Мирјана Шакота, Мирослав Чолак, Жељко Микулић, Драженко Квесић и Мирко Галић. Тиме је пала "највећа оптужница за финансијски криминал у историји БиХ", како су је називали у Тужилаштву БиХ.

Ради се о предмету "Месо", који је покренут 2014. године када су у великој акцији СИПА и Тужилаштва БиХ ухапшени чланови породице Лијановић и њихови сарадници. Оптужницом Тужилаштва БиХ њима је на терет стављено да су починили кривична дела организованог криминала, прања новца, утаје пореза, и кривотворење или уништавање пословних књига или исправа којима су оштетили буџет БиХ за 13,6 милиона марака.

У првостепеном поступку Јерко је осуђен на 12 година затвора, уз новчану казну од 50.000 КМ. Славо је осуђен на 10 година и 30.000 КМ, док је њихов брат Јозо ослобођен кривице. Бахиљ и Слишковић добили су по пет година и десет месеци, Шакота и Чолак по пет година, а Микулић, Квесић и Галић по три године затвора.

Прочитајте још: За Лијановиће 22 године затвора!

Пресудом су биле обухваћене и фирме "Фармко", која је новчано кажњена са два милиона марака, фирма "Фармер" са 800.000 КМ и "Оптимум" са 200.000 КМ. Осим затворске казне, Јерку је одузета и противправно стечена имовинска корист у износу од 1.474.900 КМ, а Чолаку од чак шест милиона КМ.

Међутим, Апелационо веће Суда БиХ је 30. маја уважило жалбе бранилаца оптужених и првостепена пресуда је укинута, а поступак враћен на ново суђење Апелационом одељењу Суда БиХ.

СМАЊЕЊЕ КАЗНЕ

ЈЕРКО Иванковић Лијановић је у Кантоналном суду у Тузли прошле године осуђен на девет година затвора због злоупотребе службеног положаја или овлашћења у вези са незаконитим доделама подстицаја пољопривредницима у ФБиХ. Након жалбе Врховни суд ФБиХ је казну смањио на седам година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације