Срби из околине Бихаћа: Бранићемо телима гробове предака!

С. МИШЉЕНОВИЋ

субота, 09. 11. 2019. у 13:50

Срби из околине Бихаћа: Бранићемо телима гробове предака!

Полиција ФБиХ спроводи мигранте у Бихаћу Foto cazinnet

Срби из Федерације БиХ не прихватају одлуку да се у селу Липа прави мигрантски камп. Радановић: На силу одговарамо силом. Нека нас ухапсе, али од борбе не одустајемо

МИГРАНТИ из Бихаћа не смеју бити пребачени у српско село Липа. Власти Бихаћа морају променити одлуку и пронаћи другу локацију за камп. Уколико покушају мигранте да пребаце према селу Липа спремни смо да блокирамо све путне правце од Бихаћа према том селу, поручују представници Срба из Федерације БиХ.Како кажу, за "Новости", Срби се увелико мобилишу и договарају како да одбране своја огњишта и села и да спрече да постану локација за мигранте!

- Већ имамо више од стотину људи који чекају само знак да блокирају путеве. Сваки дан нам се јавља све више Срба. Нећемо допустити да 5.000 миграната из Авганистана, Пакистана и Сирије дођу на гробове наших предака. Бранићемо гробове нашим телима. На силу ћемо одговорити силом. Нека нас полиција Федерације БиХ и хапси, али не дамо да српска огњишта постану кампови за мигранте.

Прочитајте још: Протерали Србе, па на њихова огњишта доводе мигранте: На мети село крај Бихаћа

Исти дан кад полиција ФБиХ крене са пребацивањем миграната аутобусима блокираћемо путеве - каже Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он каже да им преостаје једино да се блокадама и грађанским отпором стане у крај самовољи власти у Федерацији БиХ.

- У Сарајеву су осмислили план да територију у Федерацији БиХ, где спадају општине Петровац, Грахово, Дрвар и Гламоч са околним селима, а где живи око 25.000 Срба, населе мигрантима. Ово је крај где живи највише Срба у Федерацији и баш су лоцирали ту територију за кампове миграната. То није случајно - истиче Радановић.

ПОДРШКА ИЗ СРПСКЕ ПОДРШКА Србима из Федерације БиХ, стиже и из РС. Ненад Стевандић, председник Српског клуба у ПБиХ, каже да подржава борбу Срба да заштите своја вековна огњишта. - Сада се види како ради Савет министара БиХ у техничком мандату и како српски представници који ево већ годину дана након истека мандата седе у фотељама и "штите" Србе у ФБиХ - каже Стевандић.

Председник Савеза српских удружења ФБиХ Бране Пећанац каже да Срби неће одустати од борбе за своју територију.

- Градско веће у Бихаћу давањем сагласности да на локацији Липа буде формиран привремени прихватни центар за мигранте директно је нарушило Анекс седам Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак и интеграцију избеглог становништва - појашњава Пећанац.

Он каже и да Одлука Градског већа Бихаћ подлеже и кривичној одговорности јер је у члану 178. Кривичног закона наведено да ће бити кривично гоњен свако ко би нарушио и онемогућио повратак становништва на своја огњишта, а већ је и отишла кривична пријава судовима против руководилаца Бихаћа.

Подршка стиже и из Општине Источни Дрвар у РС. Председник Скупштине општине Душко Агић каже да би пребацивање миграната на то подручје довело до исељавања Срба, што је некима изгледа циљ.

- Иако смо општина у Српској дајемо пуну подршку Србима који не желе да мигранти буду пребачени из Бихаћа у српско село Липа - каже Агић.

МУКЕ ПОВРАТНИКА

ДУШКО Агић истиче да су Срби у ФБиХ стално изложени недаћама и да се муке које годинама проживљавају стално понављају.

- Изгледа да је једини проблем што смо Срби и што припадамо ентитету у којем смо сведени на статистичку грешку. Федералне власти свакодневно врше тортуру над повратницима - рекао је Агић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Slobodan - Boda

09.11.2019. 14:37

Uz duzno postovanje, ali ovo je cista islamizacija. Svakako treba pomoci ljudima koji su ne bez muke (pretpostavljam) krenuli iz svojih drzava na ovako dalek put, ali treba da ostanu u okruzenju (medju muslimanima) koje im nije strano i kojem oni nisu strani.. Pitam se jos na osnovu cega vlasti BiH naseljavaju ove izbeglice? Da li se dobili drzavljanstvo, azil ili ?

Krkan

09.11.2019. 20:58

@Slobodan - Boda - Samo se ti pitaj ali slabo kontas. Ove izbjeglice dolaze iz Srbije.

Prellee

09.11.2019. 14:46

Bošnjaci uvijek imaju veliku dušu kd treba dati drugima a Srbima uzeti. Srbi su uvijek bili ti koji su trebali na svoj račun da rješavaju tuđi problem. Kad imaju morala i razumjevanja neka daju svoje selo, svoju imovinu a ne ovako.

Чеда

09.11.2019. 15:15

Што терају њихове у српска села? Где је та љубав према муслиманима? Или је сва представа 90-тих била због новца и оружија?

драгана

09.11.2019. 19:12

@Чеда - Pa nije to ljubav,nego politika,podržana od naših vekovnih "prijatelja" sa Zapada.Ali,u vrlo smo frustrirajućem položaju. Pola nacije živi na "prijateljskom" hlebu, a polovina ovde stavljena u ovaj položaj.

драгана

09.11.2019. 19:15

Ne dajmo,Srbadijo,svoje-srspku imovinu i zemlju.Ko ih je zvao,neka ih gosti u svojoj kući i od svoga hleba.

Pa ih vi i dalje tetošite i titrajte im

09.11.2019. 19:15

muslimani pa bošnjaci, a ustvari poturice- izrodi. I naravno da će sve učiniti da nas zatru, kad su već započeli njihovi prađedovi. Mi, Srbi, smo nepismeni. Školujte decu pa u borbu za opstanak!