Ансамбл „Византика“ (VisAntiqua) из Београда, који изводи рану музику из периода средњег века, ренесансе и барока, наступио је у Епархијском културном центру у Бијељини у оквиру 26. манифестације „Вишњићеви дани“, представљајући углавном музику која је настала на простору западне Европе.

Уметнички руководилац Ансамбла Јелена Теофиловић изјавила је, пре наступа, да им је част што наступају у здању какво је Епархијски културни центар, као и да су срећни што ће по први пут поделити своју музичку интерпретацију са бијељинском публиком.

- Средњевековни репертоар састоји се углавном од композиција анонимних аутора, али трудимо се да изводимо и неколицину песама које су настале на нашим подручјима, а записале су их старије колеге и изводили уметници попут Вере Злоковић и Зорке Васиљевић. То су песме витештва, јунаштва, песме које славе љубав, доброту и племенитост – нагласила је Теофиловићева.

Теофиловићева је истакла да ансамбл чини 10 чланова који осим вокалне интерпретације, промовишу старе инструменте попут лауте и зурле.

Прочитајте још - Витезови у Деспотовцу се борили за дах (Фото)

Представник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Бијељине Огњен Вујичић навео је да „Просвјета“ организовањем оваквих концерата жели да одржи везе са традицијом, али и да Бијељинцима представи музичке саставе какве до сада нису имали прилику да чују.

- „Просвјета“ је друштво којем не мањка ентузијазма, људи и идеја. Драго нам је да у публици видимо и наставнике и ученике који ће наставити да шире идеју „Вишњићевих дана“. Свет данас сигурно изгледа другачије него 1902. године када је „Просвјета“ основана, али наши одбори у око 50 места у БиХ и шире, сигурно ће помоћи у промовисању културе и правих вредности – додао је Вујичић.

Фото В. Митрић

Ансамбл за рану музику „Византика“ (VisAntiqua) наступио је до сада широм Србије, затим у Републици Српској, Италији и Хрватској. Основали су га тадашњи ученици Одсека за рану музику Музичке школе „Јосип Славенски“ из Београда.