Коментар: Из Валентина проговара Бакир

Срђан Мишљеновић

08. 11. 2019. у 12:09

Коментар: Из Валентина проговара Бакир

Срђан Мишљеновић

Инцко долива уље на ватру у БиХ, а из Српске му поручују да убудуће очекују извештаје о његовом раду. Инцка боли што БиХ неће постати чланица ЕУ све док високи представник седи у Сарајеву

ЈОШ једну у низу неистина на рачун Републике Српске високи представник у БиХ Валентин Инцко изнео је пред Саветом безбедности УН. Запретио је кажњавањем ако се буде негирао геноцид у Сребреници. Наравно, запретио је Републици Српској, која већ има формирану власт годину дана, а ето, није се сетио да каже да у Федерацији БиХ није формиран ниједан ниво власти.

Није се сетио, или је намерно заборавио, да прво осуди декларацију СДА којом се разбија већ разбијена БиХ, али је знао да прво осуди седницу Народне скупштине на ову тему, која још није ни одржана и већ је проблем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Додик осуо паљбу по Инцку и оптужио га за обману: Дегутантно је и смешно шта он говори

Пошто су чули Инцка у Савету безбедности УН, из Републике Српске су му поручили да из њега проговара Бакир Изетбеговић. Исти је тон и реторика, само је слика другачија!

Влада Републике Српске, на велику жалост Инцка и бошњачког политичког врха, такође редовно шаље извештаје Савету безбедности УН. Захваљујући пре свега Русији, ови извештаји се тамо чују. У Српској јасно објашњавају зашто БиХ нема власти и ко блокира формирање, то су Бакир и СДА. Посебно се истиче, а што Инцка боли, како БиХ никада неће постати чланица Европске уније све док високи представник седи у Сарајеву.

То је чињеница и тако је записано. О затварању ОХР и одласку из БиХ, гле чуда, Инцко пред Саветом безбедности не прича много. Али зато се упушта у причу о НАТО интеграцијама. Став Српске је већ познат - војна неутралност. Ко хоће, то прихвати, а ко неће, нема му помоћи.

Последњи наступ Инцка је дефинитивно долио уље на ватру у БиХ, а из Српске му поручују да убудуће очекују извештаје о његовом раду. Ово је званично део Анекса 10 Дејтонског споразума. Подсећају га и да је његов посао да штити слово "Дејтона", а за то је плаћен "само" десетак хиљада евра месечно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације