Арно Гујон дао подршку кампањи Караван културе говора

Д.Л.

06. 11. 2019. у 19:28

Арно Гујон дао подршку кампањи Караван културе говора

Фото: Срна

У Бањалуци је данас представљена кампања "Караван културе говора", а на трибинама ће говорити и хуманиста Арно Гујон
У Бањалуци је данас представљена кампања "Караван културе говора" у оквиру које је планирано да у више градова Републике Српске буде спроведена дводневна едукација о култури говора с циљем заштите српског језика и писма, који су важни за очување националног идентитета.


Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је акценат ове камање на младима, те истакла да је значајно да се деца уче култури говора и правилном изражавању.


- Планирано је да се у Бањалуци, Добоју, Брчком, Требињу, Приједору, Источном Сарајеву, те Зворнику организују едукативне радионице за младе и трибина за ширу јавност с циљем подизања свести о значају унапређивања културе говора - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.


Она је навела да су предавачи универзитетски професори који се баве реториком и његовањем лепе речи у Републици Српској и истакла да ће на трибинама говорити и хуманиста Арно Гујон.


- Нама се у кампањи "Караван културе говора" придружио француски хуманиста Арно Гујон који у сарадњи са Министарством културе и информисања Србије спроводи у Србији националну кампању "Негујмо српски језик" - рекла је Тривићева.


Она каже да је ова кампања, након одржаног Форума о ћирилици у марту, наставак активности на реализацији Повеље о српском културном простору - споразума који дефинише политику заједничког деловања у области културе Српске и Србије.Француски хуманиста Арно Гујон изразио је задовољство што је у прилици да буде део кампање чији је циљ заштита српског језика, а који за њега има велику културну и духовну вредност.


- Српски језик сам научио како бих што боље разумео српски народ који живи на Косову и Метохији и целој Србији, да што боље разумем њихову ситуацију, те да о њој сведочим у Француској, рекао је Гујон.


Он је напоменуо да је сваку реч српског језика сам научио, трудећи се да уђе у његову суштину, те да га је то навело да схвати вредност српског језика и да сада веома цијени његову лепоту.


- Научио сам да се каже савршено, сјајно, дивно, прекрасно, изванредно, те ми је жао када све те лепе речи заменимо једном речју супер - рекао је Гујон.


Учећи српски језик, каже он, заљубио се у земљу, народ, културу, али и у сам језик и ћирилично писмо, те му је жао да то сада не користи.


- Ако то не користим, онда ћу да заборавим, а тако ће да нестане сав труд који сам уложио у учење - рекао је Гујон.


Он је истакао да је потребно неговати и развијати богатство српског језика, јер језик није само средство комуникације, него заузима средишње место у култури и идентитету народа.


Слободан Роксандић, представник Удружења за унапређење и развој културе јавног говора "Изражајност", које спроводи кампању, изразио је задовољство што је акција забележила добре резултате, истичући да на занимљив начин децу и младе уче правилном кориштењу језика, без поштапалица.- Настојимо да подстакнемо децу и младе да усвоје добре говорне навике, те да им објаснимо да је важно како се усмено изражавају, јер је то вештина која је битна у 21. веку и на основу које ће правити успехе у животу - рекао је Роксандић.


Прочитајте још: ЈЕЗИК ОТКРИВА ДУШУ: Отпочео "Караван културе говора"


Лингвиста Милорад Телебак рекао је да је просветна и културна област народа веома значајна за напредак друштва, те изразио задовољство што се реализују овакве кампање, јер без очувања језика нема ни знања ни напретка друштва.


У оквиру кампање данас је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци одржана радионица за ученике, те јавна трибина у Културном центру Бански двор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације