Први обавештајац ипак остаје без дипломе: Инспекторат променио ранији закључак

С.М.

06. 11. 2019. у 16:24

Први обавештајац ипак остаје без дипломе: Инспекторат променио ранији закључак

Фото: faktor.ba

Универзитет за пословне студије сада има обавезу да уђе у процедуру спровођња решења
Инспекторат Републике Српске упутио је Универзитету за пословне студије у Бањалуци обавештење да је повукао свој ранији закључак о одгађању спровођења решења републичког просвјетног инспектора којим је овој високошколској установи дат налог да поништи диплому Османа Мехмедагића Осмице директора Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, потврђено је у Инспекторату РС.


Портпарол Инспектората Републике Српске Душка Макивић истакла је да Универзитет за пословне студије најпре треба да заприми одлуку Инспектората да је повукао свој закључак чиме је решење републичког просветног инспектора поново постало извршно.


– Универзитет за пословне студије сада има обавезу да уђе у процедуру спровођња решења. Рок за то почиње да тече од дана пријема обавештења да је повучен закључак Инспектората, рекла је Макивићева.

Инспекторат Републике Српске огласио је ништавим раније донесени закључак којим је дозвољено одгађање спровођења решења републичког просветног инспектора на основу сазнања да је Окружни суд у Бањалуци одбацио предлог пуномоћника Универзитета за пословне студије за одгађање спровођења овог решења. Пуномоћник овог универзитета је поднио Инспекторату захтев за одгађање спровођења решења републичког просветног инспектора до окончања управног спора пред судом против другостепеног решења Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, а истовремено се са идентичним захтјевом обратио и Окружном суду. Инспекторат је, с обзиром на то да није имао сазнања да је исти захтев упућен и суду, првобитно донио закључак којим је дозвољено одгађање спровођења решења до окончања управног спора. Након што је утврђено да је суд одбацио предлог за одгађање спровођење решења Инспекторат је прогласио ништавим раније донесени закључак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Перица Станић први на ранг листи за директора СИПА


Иначе Осман Мехмедагић Осмица је један од најближих сарадника Бакира Изетбеговића и годинама је неприкосновени директор ОБА БиХ. Уз његово име до сада су се везале бројне афере. Од прислушкивања званичника Србије и Хрватске па до сумњиве дипломе, коју није желио да покаже јавности.

Осмица је у БиХ познаст и по томе што је током рата био обезбеђење Алији Изетбеговићу, а довођен је и у везу са злочинима над Србима.


НЕДОСТАЦИ


Инспекција је у августу месецу утврдила да на чак 14 пријава за полагање испита Осмице постоје недостаци. Скоро ни на једној пријави није наведен датум полагања испита, не неким пријавама нису испуњени ни подаци које треба написати професор, као ни колико пута је полаган испит.Инспекцијским прегледом је утврђено да постоје и недостаци у пријавним и семестралним листовима. – На основу свега наведеног евидентно је да је приликом уписа студента, па надаље дошло до повреде закона, статута и привилника о испитима и начину вођења евиденција на универзитету. Ти пропусти су такве природе да доводе до налагања ректору Универзитета да поништи диплому Мехмедагића, која је издата 21. септембра 2007. године – наведено је у решењу за поништавање дипломе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације