Лидер СНСД Милорад Додик рекао је да он сигурно неће бити тај који ће иницирати састанак са лидерима СДА и ХДЗ који су изборни победници у свом конститутивном народ, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, јер, како тврди, интерес његове странке за формирање власти на нивоу БиХ у сталном је опадању.


Сигуран сам да неки такав састанак и разговор нећу иницирати нити потенцирати, имајући у виду да су неке ствари које сам потенцирао у Председништву пропале. Не видим разлога зашто бих се бламирао у вези са тим. Поздравио сам се и са својом добром намером да нешто учиним на том плану. Ако мисле да треба да буде формиран Савеет министара, нека председавајући Председништва БиХ сазове седницу да именујемо председавајућег, потом да парламент организује сједницу и наши људи и људи из наше коалиције ће доћи на седницу и све завршити у једном дану. Ако мисле да треба овако да буде, нека раде овако. То је њихов избор, није мој - рекао је Додик за Глас Српске.


На питање да ли ће наредни састанак ХДЗ и СДА довести до било каквих помака, Додик је рекао да је реч о састанку две странке и да се ради о “њиховој интерној страначкој комуникацији”.


Колико сам упознат тај састанак ће третирати односе у ФБиХ и позицију хрватског народа који је мајоризован од стране Бошњака и промене изборног система у којем би требало ојачати позицију конститутивног народа да бира своје политичке представнике, а не да му неко други бира те политичке представнике. Колико сам разумео то ће бити основа разговора који ће имати ове две политичке партије. Поред тога, колико ми је познато, биће речи и о формирању власти у ФБиХ и на нивоу БиХ. Сасвим сигурно нову димензију разговора даће и питање избора у Мостару. Колико ја могу да процењујем тема тих разговора је оно што би било смислено да се нађе на столу. Што се тиче власти на нивоу БиХ у заједничким институцијама мислим да то више и није тема којом треба нешто посебно да се бавимо. Ствар је ту потпуно јасна у погледу нехтења или условљавања након избора – рекао је Додик.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Напето у Српској: Ратују ПДП и СНСД!


Додао је да су цели постизборни период, који траје више од годину дана, обележиле различите квалификације и дисквалификације, етикетирања и пребацивања одговорности оних који се позивају на закон, а сами га на најгрубљи начин крше.

- Наш став је да смо спремни да буде изабран Савет министара, али морам да кажем да је ентузијазам код мојих људи у странци знатно опао у том погледу. Понавља се иста матрица када је реч о проблемима у вези са формирањем институција на нивоу БиХ. Позивају се на наводно поштовање закона, а исти ти не поштују Закон о избору Савета министара, који јасно каже да је 15 дана након конституисања Колегијума Представничког дома Председништво обавезно да предложи кандидата за председавајућег Савета министара. Наравно то се није десило. Али то је њихов избор, а не мој. Константно имају потребу да коментаришу ствари како њима одговара, што је само дио политичког миљеа у БиХ, који је губљење сваке врсте логике. Добро је Андрић рекао: “Када уђете у БиХ престаје логика”. Тако је и овде – сматра Додик.