Прњаворчани шокирани: Тражили новац од пореза, а Лутрија РС тврди - добитник није из те општине

Н. ЂУРИЋ

06. 11. 2019. у 07:15

Прњаворчани шокирани: Тражили новац од пореза, а Лутрија РС тврди - добитник није из те општине

Киоск У Прњавору где је уплаћен добитни тикет Фото Нинко Ђурић

Руководству општине поручено да не очекује милион марака од пореза

САОПШТЕЊЕ "Лутрије РС" у случају "прњаворске седмице" и лото бомбе која тресе РС довело је у питање кредибилитет те институције, јер се тек сада не зна ко је "срећко", одакле је, ни, заправо, да ли уопште постоји особа која је добитник главне лото премије вредне чак 1.650.000 евра, а који је у 75. колу, по ранијем саопштењу "сестринских" лутрија Републике Српске и Србије, добитни тикет уплатио на киоску у Прњавору.

То је у свом саопштењу "Лутрија РС" и потврдила, али је попут нове бомбе одјекнуо додатак:

- Поводом информација које су се појавиле у вези са исплатом и плаћањем пореза на добитну комбинацију, у случају добитника "седмице", који је тикет уплатио на продајном месту "Лутрије" у Прњавору, руководство општине полази од претпоставке да он има пребивалиште у Прњавору, што у овом случају није тачно - додаје се у саопштењу "Лутрије РС".

Другим речима, Прњаворчанима и руководству града, које је тим поводом закуцало на врата "Лутрије РС", поручено је да не рачунају да се тој локалној заједници на име пореза за главни добитак и уплаћеног тикета на њеном подручју исплати готово 500.000 евра, односно милион КМ!

У прњаворској делегацији која је закуцала на бањалучка "врата среће" не крију огорчење, али и одлучност да ствар истерају начистац. Поручују "Лутрији РС" да уплати 30 одсто пореза на рачун буџета Општине Прњавор, или друге локалне заједнице у РС, из које је, евентуално, срећни добитник.

Прочитајте још - Лото бомба тресе РС: Општина Прњавор тражи 500.000 евра пореза на добитну комбинацију, неће да паре оду у Србију

- Како су нам усмено рекли у "Лутрији РС" и "Републичкој управи за срећу", овим саопштењем је потврђено и постојање некаквог споразума, на основу којег су, супротно прописима и закону РС, милионске паре одлепршале из Српске. Тада нам је потврђено да је срећни добитник из Прњавора. Скандалозно је, међутим, да су "преко ноћи", након писања "Новости" и других медија, изнете тврдње да, наводно, срећни добитник није из Прњавора - огорчен је начелник Прњавора Дарко Томаш.

Он истиче да ће, уколико "Лутрија РС" у законском року добровољно не измири добитни порез, пресавити табак.

- Судским путем ћемо наплатити тај износ, уз законску затезну камату. Истовремено ћемо потегнути и кривичну одговорност свих оних који су и у случају свих досадашњих, укупно шесторо, добитника локалних заједница из РС "кумовали" томе да на њихов рачун није легла ни марка прихода од пореза - најављује Томаш.

БЕЗ ОДГОВОРА

ДА ли због завере ћутања или нечег другог, из "Лутрије РС", до закључења броја нису стигли одговори на поновљена питања: Да ли је порез пријавила Републичкој управи за игре на срећу? Одакле је срећни добитник ако, већ, није из Прњавора? Да ли му је исплаћен добитак, као и добитак на име пореза његовој локалној заједници?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације