Лото бомба тресе РС: Општина Прњавор тражи 500.000 евра пореза на добитну комбинацију, неће да паре оду у Србију

Нинко Ђурић

04. 11. 2019. у 07:15

Лото бомба тресе РС: Општина Прњавор тражи 500.000 евра пореза на добитну комбинацију, неће да паре оду у Србију

Киоск где је уплаћен добитни тикет

Прете кривичним пријавама, ангажовали су и тим стручњака

ЛОТО грозница се још није ни стишала у Прњавору, од 20. септембра када је попут бомбе одјекнула вест да је срећни добитник главне лото премије вредне чак 1.650.000 евра, уложивши око шест евра тикет уплатио на овдашњем киоску, а једна друга лото бомба, у вези са овим добитком, могла би да изазове снажан потрес, али и ненадано одреши кесу у "сестринским" лутријама - Републике Српске и Србије.

Прочитајте још: Бивши директор "Романије" под истрагом: Оштетио фирму за више од 100.000 КМ јер је фаворизовао фирме свог сина и супруге?!

Како "Новости" ексклузивно сазнају, реч је о захтеву, тачније одлучности општинског врха Прњавора да се тој локалној заједници на име пореза за главни добитак и уплаћеног тикета на њеном подручју, исплати готово 500.000 евра, односно милион КМ!

У супротном, сазнаје наш лист, Општина Прњавор ће, уз алармирање тужилаштва и полиције, потегнути кривичне пријаве против "Лутрије РС". А, све у намери да и по седми пут, колико је до сада било главних добитака у РС, милионске паре на незаконит и волшебан начин не би "одлепршале" из Српске.

Лутрије Србије и РС већ 14. годину заједно приређују игру на срећу - лото. Када су у септембру озваничиле да је добитни листић уплаћен у Прњавору, према начелнику те општине Дарку Томашу, јасно је коме по закону РС припада и приход од пореза.

- Добитак у Прњавору из 75. кола износио је 3.182.726 КМ, а 30 одсто пореза на тај добитак је 954.818 КМ. То је износ који по важећем закону припада нашој општини - категоричан је Томаш.

Челни човек прњаворске општине појашњава да се и на званичној страници "Лутрије РС" наводи у члану 1. Правила игре на срећу лото игру организују: "Државна лутрија Србије" д.о.о. Београд на територији Србије и "Лутрија РС" а.д. Бањалука, на територији регулисане законом РС.

Томаш истиче да се у члану 22. став 4 наводи: "Добитак 'седмица' и 'седмица плус' исплаћују се у седишту приређивача." Дакле, сваки приређивач на својој територији.

- "Лутрија РС" је по закону од 20. септембра имала рок од месец дана да добитнику исплати добитак, а након тога исто толико да поднесе пореску пријаву, по којој би Општини Прњавор требало да буде исплаћен порез од 954.818 КМ - наводи Томаш.

"Новости" сазнају да су у "Лутрији РС" буквално били зачуђени и згранути када је на њихова врата закуцала делегација Прњавора. Јер, ниједан до сада од укупно шест добитница локалних заједница из РС, ни марке није добила прихода од пореза на главни добитак.

Чланови прњаворске делегације су нам потврдили да су се у "Лутрији РС" буквално ухватили за главу, у судару са њиховом одлучношћу. Незванично су образложили да су "некаквим уговором или споразумом са 'Лутријом Србије' удесили да се у њену касу слије приход од пореза главног добитка у Српској".

- Тај наводни уговор или споразум нису нам ставили на увид. Међутим, и лаику је јасно да никакав уговор ни споразум не могу бити јачи од закона - одучан је Томаш.

Град Прњавор захтева уплату пореза

ПОШТОВАТИ ЗАКОНЕ РС

ПОСТАВЉА се питање како, на основу чега и коме су у Србији исплаћивали порез на главни добитак у РС. На основу некаквог уговора или споразума?! Та сагласност не може бити јача од важећег закона.

- Већ смо ангажовали тим стручњака који ће ствар истерати начистац. Закон РС је на нашој страни и он се мора поштовати - категоричан је Томаш.

МИСТЕРИЈА

МИСТЕРИОЗНИ добитник "седмице" у Прњавору још није изашао из илегале. Готово два месеца он је скривен од очију јавности, а спекулисало се да милионску награду, заправо, "нико није ни добио". Међутим, "Државна лутрија Србије" и "Лутрија РС" званично су саопштиле да је за 75. коло главни добитак добио срећник, који је уплатио комбинацију у Прњавору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

буки

04.11.2019. 08:30

А како Прњаворчани знају да није неко из Србије у пролазу кроз Прњавор уплатио лото тикет?

Jack

04.11.2019. 19:44

@буки - Mogao je da uplati i neko iz Albanije, Italije.... I dalje je tuket uplacen u Prnjavoru. Zakon je na njihovoj strani.

Novak

04.11.2019. 17:55

Ako je iz Srbije dobitnik prema zakonu porez ide opstini gdje je uplacen tiket a to je opet Prnjavor