Документ о страдању Срба: У бази података 34.930 убијених у рату у БиХ

С. М.

31. 10. 2019. у 13:28

Документ о страдању Срба: У бази података 34.930 убијених у рату у БиХ

Фото: Д. Поздеровић

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић образложио извештај у скупштини РС

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су у базу података Центра унесена 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ.

Образлажући у Народној скупштини РС извештај о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, Којић је рекао да овде није реч о именима, презименима и обичним бројевима, већ о персоналним досијеима сваког лица појединачно.

Којић је подсетио да је Републички центар извештајном периоду реализовао Пројекат пописа и евидентирања српских жртава у протеком рату у периоду од 1991. до 1995. године, истичући да се тренутне активности спроводе на припреми и публиковању резултата.

Када је реч о прикупљању доказне документације, Којић је навео да је Републички центар наставио са прикупљањем, истичући да се тренутно у посједу Центра налази више од четири милиона страница.

Милорад Којић Фото: Д. Поздеровић

Настављен је активан рад на прикупљању чињеница и доказа о женама жртвама рата српске националности. У бази података Центра унесено је 1.775 имена жена од којих су већина биле жртве сексуалног злостављања и других облика тротуре – рекао је Којић.

Он је навео да је Републички центар наставио са пројектом “Ђеца жртве рата”, напомињући да је ове године издата публикација која говори о страдању 12 бањалучких беба под називом “Шта су скривиле?”.

Републички центар је започео са реализацијом активности које се односе на евидентирање свих масовних стратишта, односно израде Атласа злочина. Имамо евидентирана сва масовна стратишта, а тренутно обрађујемо свако појединачно са свим неопходним елементима – рекао је Којић. Говорећи о догађајима из јула 1995. године у регији Сребренице, Којић је истакао да Републички центар ради континуирано истраживање о томе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације