ЧЕТВОРОДНЕВНА, приватна, посета пребогатог шеика Уједињених Арапских Емирата Дервенти изазвала је несвакидашњу пажњу, узбуркала духове, али и, између осталог, посрећила се најмлађим и најстаријим житељима града на Укрини. Више златних сатова, телефона и других драгоцености, завршило је у рукама Дервенћана, као лични дар шеика Талиб бин Сакр ал Кашимија, а осим срећне дечице, која се тог дана затекла на улици, стари и немоћни у овдашњем Старачком дому, уз симболично љубљење руку, почашћени су и са по 100 марака!

Међутим, првобитно је као гром из ведра неба градом одјекнула гласина да би се у шеиковим рукама ускоро могао наћи посавски "Бисер". Велелепни и једини хотел у центру Дервенте, где се уважени гост из Катара сместио са сарадницима, личним куваром и обезбеђењем. Ту спекулацију, за "Новости", отклањају нам Миле и Бранислав Новић, отац и син, власници хотела, који су и угостили шеика.

- Тачно је да смо још раније отворили могућност продаје хотела, али ту понуду нисмо ни поменули, а камоли о томе преговарали, како наш цењени гост не би, можда, помислио да је наше гостопримство и пријатељство проистекло из интереса - каже Миле Новић.

Млађи Новић појашњава да је реч о узвратној посети шеика којег је он пре више месеци случајно упознао. Посета Дервенти је, заправо, узвратна за шеиково изузетно гостопримство Новићима у Сарајеву.

- Дервента не памти да је један такав гост, а поготово владар, изузетном једноставношћу, непосредношћу и широким срцем, разгалио срца и напречац придобио симпатије њених житеља који су га упознали - прича Бранислав. - Свако дете које је срео целивао је у главу, а кориснике Старачког дома "Луг" љубио у руку и, такође, новчано частио.

Прочитајте још - Шеик сивчанима пуни џепове

У тој установи кажу да нису могли ни сањати да ће их "неко са стране" изгрлити као најрођеније, частити "стотком", и то још шеик. Наравно, даровано је и особље "Бисера", домаће обезбеђење, а за најмлађе Новиће у Лондону су поручени најновији телефони.


Талиб са најмлађим Дервенћанима Фото Приватна архива


- На моје речи да се ми осећамо неугодно због свих тих дарова, шеик је узвратио да је за њега "грех пропустити прилику да, ако већ може, некога усрећи" - објашњава, за "Новости", ту великодушност Бранислав.

Сазнајемо, ипак, није ишло све тако бајно. Наш извор нам говори да су се неки овдашњи званичници првобитно појавили у спортској и ловачкој одећи. Тек када су им деца путем интернета проверила да је шеик Талиб члан породице Ал Кашими, владара једног од седам емирата у саставу УАЕ, са многобројним објектима, не само у БиХ, вратили су се "краватирани и обучени као цветови".Шеик Талиб је присуствовао купу Дервенте у латиноамеричким плесовима, заједно са челним човеком општине, Милорадом Симићем, који је изненада приспелом госту пожелео добродошлицу.

Шеик је узвратио да је очаран људима и градом са изванредним положајем, једнако удаљеним од престоница као што су Београд, Загреб и Сарајево.

- Надам се да ћемо у овај прелепи град довести арапске инвеститоре и туристе у циљу његовог даљег развоја - рекао је шеик након посете "Мрежи Нетворк", аустријској фирми у Дервенти где је рађен сат у Меки у Саудијској Арабији, званично највећи сат на свету.

ДОЛАЗАК И У БЕОГРАД

НОВИЋИ ће, кажу, шеику Талибу уприличити и вишедневну посету Београду.

- Захваљујући једном пријатељу удесићемо и вожњу авионом изнад српске престонице, а шеик ће посетити и амбасадора своје земље као и пријатеља, инвеститора "Београда на води" - казује, за наш лист, Бранислав Новић, део београдског програма шеикове посете.