Резултати анализа су показали да у Републици Срској нема присуства вируса афричке ни класичне куге свиња, јуче су рекли представници Ветеринарског института Српске. Иако афричка куга свиња није опасна за људе, она наноси велику економску штету, па је потребно да се ради на превентивним мерама.


Град Приједор је из тих разлога основао Локални кризни центар за контролу афричке куге свиња, објавио је данас "Службени гласник града".


Задатак Локалног кризног центра за контролу афричке куге свиња је спровођење активности на сузбијању ове болести у случају њене појаве на подручју града Приједора.


Ово тело броји 12 чланова и чине га ветеринари и ветеринарски инспектори, те представници предузећа "Комуналних услуга", градског Оделења за привреду и пољопривреду, Одсека комуналне полиције, Одсека за цивилну заштиту, Полицијске станице за безбедност саобраћаја и ловачких удружења.


Прочитајте још: Република Српска оснива центар за контролу афричке куге свиња


Чланови овог центра о свом раду треба да информишу градоначелника Приједора и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.


У Републици Српској фармери имају 460.000 домаћих свиња годишње.