Лепе вести за Градишку: Милиони у локалне пројекте

Б. ГРГИЋ

24. 10. 2019. у 07:14

Лепе вести за Градишку: Милиони у локалне пројекте

Зоран Аџић - Фото Б. Гргић

Градишка користи средства од страних развојних агенција у оквиру МЕГ програма. Оживела градилишта широм подручја, гради се од Гашнице до Лијевче поља

СА двадесетак милиона евра, пристиглих од развојних агенција и влада неколико држава, локална власт у Градишци покренула је градилишта широм свог подручја. Гради се од Орахове и Гашнице, села према Козарској Дубици, па све до новотополског подручја у Лијевче пољу. Милионске инвестиције покренуте су и у градском и приградском подручју. Градоначелник Зоран Аџић тврди да је то резултат исправне политике, која се у последње две године води у Градишци.

- Ми смо учесници МЕГ пројекта, били смо седамнаести од 18 учесница, а сада смо лидери. Препознале су то међународне институције. Од Немачке развојне банке (KfW) добили смо десет милиона евра, а четири од Швајцарске државне развојне агенције (SECO). Тај новац ћемо утрошити за реконструкцију постојећег канализационог система, доградњу 30 километара секундарне мреже и за изградњу главног градског пречистача отпадних вода у селу Мачковац - рекао је Аџић.

И Развојна агенција Чешке препознала је агилност локалне управе, па је доделила грантовска средства која ће се утрошити за изградњу водовода у насељима Ораховци и Гашници. Занимљиво је да Ораховци годинама добијају техничку воду из шећеране у суседном Драксенићу, а да Гашница никада није имала градску воду.

- Препознато је наше лидерство у оквиру МЕГ пројекта, па смо добили 268.000 марака. Тај новац смо наменили за изградњу водовода у селу Совјак на Просари, и за бушотину још једног бунара, чиме ћемо осигурати питку воду за наредних 30 година. Много нам је помогла наша Развојна агенција РАГА, која је за кратко време донела преко два милиона марака грантовских средстава - рекао је Аџић.

Прочитајте још: Мост у Градишки граде већ од јесени!

И Србија улаже у развојне пројекте у Градишци, 250.000 евра који су поклон председника Александра Вучића, троше се за реконструкцију Дома културе у Новој Тополи, централног храма културе Лијевче поља, а још пола милиона за изградњу вртића у приградском насељу Брестовчина.

ПРИВРЕДНЕ ЗОНЕ

ВЕЛИКИ адут у Градишци је неколико привредних зона, те почетак радова на новом мосту преко Саве, где се отвара још једна велика развојна шанса. У Градској управи сматрају да ће Градишка врло брзо постати један препознатљиви отворени средњоевропски град са решеним комуналним питањима и развијеном привредом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације