КОАЛИЦИОНИ партнери СНСД и ДНС на јучерашњем састанку у Бањалуци разговарали су о проблемима који коче сарадњу од завршетка прошлих избора. Иако нису постигли конкретан договор и изгладили несугласице на терену, из оба табора поручују да су задовољни састанком и да треба јачати и продубљивати односе на реалацији СНСД-ДНС.

Прочитајте још: Односи између ДНС и СНСД загладили, Додик поручио: Ако оду са Шаровићем, нема им места у власти!

На састанку је постигнут договор да у наредних неколико дана још једном седну за сто и да се направи коначан договор и јавности представе јасни закључци до којих су дошли.

Председник СНСД Милорад Додик изјавио је након састанка да није спорна коалициона сарадња ове политичке партије и ДНС у Републици Српској, на нивоу БиХ, иако постоје одређени проблеми на нижим нивоима.

Додик је рекао да је циљ о свему постићи договор који ће бити одржив.

- Имали смо данас квалитетан и отворен разговор - оценио је Додик.

СМЕНА КАДРОВА ПРЕДСЕДНИШТВО ДНС донело је одлуку 5. октобра да замрзне односе са СНСД док се не рашчисте сви проблеми између ове партије - ДНС се нашао на удару СНСД одмах након одржаних избора, а епилог удара је смена неколико кадрова ДНС са руководећих места у РС, као и цепање ове странке на два дела.

Он је нагласио да су СНСД, ДНС и СП били у центру политичких снага које су у последњих 20 година спроводиле политике јачања Републике Српске.

Лидер СНСД је рекао и да је договорено да Влада заустави сва именовања до коначног договора.

- ДНС припада 17 функција и то није спорно. Одавно није био овако отворен разговор. Није упитна заједничка сарадња на нивоу РС и БиХ и желимо да правимо програм сарадње и за локалне изборе - рекао је Додик.

У вези са именовањима, Додик је појаснио да оно што је договорено није упитно, али да неће бити нових именовања кадрова по дубини пре него што се о томе договоре две странке.

Председник ДНС Марко Павић рекао је да су СНСД и ДНС на састанку заузели став да треба јачати и продубљивати односе двеју странака.

Он је истакао да је састанак руководстава ДНС и СНСД протекао у духу толеранције и разумевања, и да је разговор био конструктиван, с циљем да се демистификују и разреше многи условно речено проблеми који су оптерећивали однос двеју странака.

- Многе ствари смо једни другима рекли и упутили предлоге како да унапредимо живот у Српској, парламентарни рад и рад на нивоу БиХ. Закључили смо да све буде систематизовано и да идуће седмице одржимо састанак у истом саставу, и да пред јавност изађемо са закључцима - рекао је Павић на конференцији за новинаре после састанка.

На питање да ли је ДНС "одледио" деловање у коалиционом споразуму, Павић је рекао да није било речи о "залеђивању" него о заустављању, након чега је дошло до састанка.