У КАТАСТРОФАЛНОМ пожару, који је у понедељак избио у предузећу за прераду и дораду сунђера "Швам" у бањалучком насељу Лазарево, погинула је дугогодишња радница те фирме Мирјана Медан (64), потврдило је Окружно јавно тужилаштво Бањалука.

Како сазнају "Новости", обудкцијом је утврђено да је несрећна жена страдала услед гушења димом, да би њено тело потом у потпуности изгорело.


- Тело је било угљенисано, али су све опекотине настале постмортално. Обудкцијом је утврђено да је страдала услед гушења. На телу није било заживотних механичких повреда које би указивале на било шта сумњиво - рекао је извор близак истрази.


На згаришту је у понедељак завршен полицијски увиђај и први резултати истраге указују на то да су пожар изазвале електроинсталације у складишту фирме. У њему се налазио велики број производа од спужве што је допринело брзом ширењу пожара.


- Складиште је било препуно, јер је само два дана раније фирма добила велику пошиљку робе. Све указује на то да су пожар изазвале електроинсталације у складишту, а тачан узрок биће познат након што се ураде сва потребна вештачења - појашњава извор из истраге.

Подсетимо, пожар је избио у понедељак око 11.45 у Улици Бранка Поповића у бањалучком насељу Лазарево. Пламен је прво захватио складиште с робом, да би се потом проширио на комплетну кућу у којој се налазе канцеларије и продајни објекат фирме "Швам". У том тренутку у кући се налазило десетак радника и већина је успела да се спасе.


Прочитајте још: КОЛЕГЕ ЈЕ ДОЗИВАЛЕ, АЛИ ОДГОВОРА НИЈЕ БИЛО: У пожару у Бањалуци на радном месту изгорела Мирјана Медан (64)!


Неки од њих остали су заробљени на спрату, па су искакали кроз прозоре на кров комбија који им је пришао у помоћ. У тој групи радника била је и Мирјана Медан која је, према речима њихових колега, изненада нестала. Они су је дозивали, али, нажалост, ништа нису могли да учине јер је цела кућа већ била у пламену. Тело су током гашења пожара пронашли ватрогасци. Било је прекривено материјалом који се услед јаке ватре обрушио с крова и плафона куће.ВЕШТАЧЕЊА

ПОРТПАРОЛ ПУ Бањалука Марија Маркановић каже да се интензивно ради на утврђивању узрока пожара.

- Током увиђаја изузето је више предмета који су послати на вештачење и ради се на утврђивању свих околности које су довеле до тог трагичног догађаја - рекла је Маркановићева.


ДВА САТА ГАСИЛИ ВАТРУ

ГАШЕЊЕ пожара трајало је више од два сата и у њему је учествовало 12 ватрогасних возила с два крана и 20 ватрогасаца. Више радника лакше је повређено, док је објекат фирме уништен и штета се процењује на више од милион марака.