Недељко Чубриловић: Свађе и сукобе протерати из парламента

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 10. 2019. у 09:40

Недељко Чубриловић: Свађе и сукобе протерати из парламента

Недељко Чубриловић,Фото Народна Скупштина РС

Рад парламента мора да се више ослони на стручност, поготово на стручност људи који раде у служби НС РС.

НАРОДНА скупштина РС у наредном периоду радиће на изменама Пословника о раду, како би се додатно унапредио рад те институције. Многи парламенти функционишу тако да одбори буду ти који стручно и ефикасно обрађују законе и поједине тачке на дневном реду. Ту би требало да се завршава највећи и најважнији део посла. У пленуму би требало да се проводи мање времена, јер смо сведоци тога да се често удаљавамо од теме - каже, у интервјуу за "Новости", Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине РС.


- Расправе често иду у погрешном смеру, нису ефикасне, јер се своде на коментаре упућене неком другом, а не нуде се решења. Рад парламента мора да се више ослони на стручност, поготово на стручност људи који раде у служби НС РС - истиче Чубриловић.


* Како бисте оценили прву годину рада овог сазива Народне скупштине РС?

- Позитивно. Томе у прилог иде број усвојених закона и одржаних седница. Народна скупштина РС је само у прва три квартала 2019, тачније до 1. септембра, усвојила 45 законодавних аката и 31 тематску целину. Ми смо једини парламент у БиХ који функционише и усваја законе. То довољно говори о томе на ком ниво су институције РС, а на којем други.


* Ипак, за годину дана рада стекао се утисак да су увреде између посланика постале заштитни знак актуелног сазива.

- То може постати само заштитни знак оних који их износе у Скупштини. Никако не можемо рећи да су заштитни знак Народне скупштине РС.


* Многи сматрају, па и седма сила, да је ово један од најлошијих сазива НС у историји?

- Не могу дати оцену на тај начин. Право новинара је да из свог угла посматрају наш рад, али бојим се да су у праву.


СТАВ О КОСОВУ * БиХ не може да призна Косово без става српског народа. - Бојазан у Србији не треба да постоји. Наш став је исти као став Србије. Важно је да се пронађе решење поводом Косова, и због Србије и због Срба који живе на Косову, али и због Републике Српске.

* Да ли НС РС губи утицај као институција због константних свађа посланика?

- Може се рећи да Скупштина губи много времена заседајући у пленуму, а ништа значајно не добија тиме, али није тачно да је изгубила на свом утицају или законодавној моћи. Функционишемо и радимо по свим тачкама које долазе на дневни ред. Ниједан предлог који дође на законит начин није одбачен, и одрађен је онако како закон и Пословник предвиђају.* Да ли је у припреми посебна седница НС РС о Декларацији СДА?

- Захтев за посебну седницу још није званично стигао. Одговор на Декларацију СДА је потребан, јер се она наслања на Исламску декларацију Алије Изетбеговића и нема никакве разлике у циљевима. А најважнији циљ је да Бошњаци у БиХ доносе одлуке како хоће, без сагласности друга два народа.

Фото Народна Скупштина РС

* Већ годину дана имамо причу о формирању Савета министара. Какав је ваш коментар на тај процес?

- Нисам оптимиста у вези с тим да ће бити формиран ускоро.

Прочитајте још: Недељко Чубриловић: Сарајевски Срби поднели велику жртву за стварање Српске


* Председник сте ДЕМОС-а. Да ли сте задовољни урађеним послом у првој години постојања?

- Кратак је то период да би се завршио процес формирања странке. Урадили смо доста тога на организацији широм РС. Стање на терену је задовољавајуће, а права вредност странке ће се знати након локалних избора који нам следе.


* Чаршија увелико прича да ће се НДП Драгана Чавића ујединити са ДЕМОС-ом?

- Пустите чаршију нека прича!


ДЕЛОВАЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ


* КАКО бисте оценили деловање опозиције, а како владајуће коалиције у НС РС?

- Свако бира начин како ће да се представи јавности. Опозиција бира своје методе, а власт своје. Последњи изборни циклус показао је још једном да грађани подршку дају владајућим странкама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације