Опрез због миграната: У Билећи патроле 24 часа

Д. ЦУРАЋ

21. 10. 2019. у 10:20

Опрез због миграната: У Билећи патроле 24 часа

Скупштина о мигрантима - Фото Д. Цураћ

Одборници Општине Билећа на ванредној седници локалног парламента упутили захтев. Свакодневно упадају у куће, парохијске домове, школе, цркве, пљачкају и изазивају пожаре...

ОДБОРНИЦИ Скупштине општине Билећа су на ванредној седници локалног парламента затражили да полиција буде 24 часа у рејону села Врањске, којe се налази на путу Билећа - Љубиње, како би се заштитило становништво и имовина од илегалних миграната. То је један од закључака који, према мишљењу мештана, неће у потпуности решити њихов вишемесечни проблем са лицима која илегално прелазе границу.

- Што се тиче закључака са ванредне седнице, моје је мишљење да они само указују на то да постоје проблеми у Врањским, јер присуство полиције не можемо другачије тумачити. Ми смо предложили да илегалне мигранте на нашој територији припремимо и организујемо им пут према местима у која су кренули. Чули смо да то није по закону, али зар је по закону да они илегално прелазе државну границу, а потом се крећу по нашим селима и уносе страх међу мештане? - навео је Радош Радовић, који је на седници пренео ставове мештана села с подручја Врањске.

Одборници су од општинске управе затражили и да се именује члан Координационог тела за праћење кратања миграната РС, а од начелника Миљана Алексића да формира комисију за процену штете упадима миграната у куће и друге објекте. Затражено је и да се Милораду Чомићу, који је недавно у кући коју је чувао убио мигранта, обезбеди помоћ током одбране пред правосудним органима.

Од Граничне полиције БиХ затражили су да предузме све мере за спречавање уласка миграната у БиХ, а од МУП Српске да предузме све мере у циљу боље безбедности становника. Председник СО Билећа Срђан Роган такође сматра да закључци парламента неће у потпуности решити проблеме мештана билећких села.

- Не могу да гарантујем да ће после ове седнице бити у потпуности решени проблеми становника, али да ће бити побољшани, то свакако очекујем - рекао је Роган.

Мештани Врањске изнели су информацију да мигранти свакодневно упадају у куће, школе, парохијске домове, цркве, месна гробља, пљачкају, изазивају пожаре и слично. Последњи случај догодио се пре две ноћи, кад је група од 11 миграната покушала да уђе у једну кућу у овом крају.

Прочитајте још: Мештани у страху због миграната: Просто су свуда, упадају у куће, показују вам прстом да ћутите

Начелник ПУ Требиње Синиша Лакета је на почетку заседања рекао да ће полиција предузети све мере и радње да заштити грађане и њихову имовину, а ако се процени да је потребно, биће организовано и 24-сатно дежурство.


ПОЛИТИЧКА ПРЕПУЦАВАЊА

СКУПШТИНСКО заседање са само једном тачком дневног реда трајало је скоро три сата, а нису изостала ни политичка препуцавања. Одборник СРС "Војислав Шешељ" Дражен Дунђер рекао да мигранте у овај рејон довозе кријумчари, који припадају владајућим партијама у Билећи, на шта је реаговао Славко Дангубић, уз објашњење да је председник Скупштине требало да прекине Дунђера у непримереним дискусијама, а потом је напустио заседање, уз најаву да ће подржати закључке.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације