Редак случај у сточарству, домаћини пресрећни: Брезуља отелила три телета

Н. ЂУРИЋ

19. 10. 2019. у 00:11

Редак случај у сточарству, домаћини пресрећни: Брезуља отелила три телета

Телад на имању Топића

Долазак Милаве, Ђетуље и Јаблана није могао протећи без праве драме, преокрета и изненађења

У ДОМАЋИНСТВУ Пере Топића у прњаворском селу Млинци, крава Брезуља отелила је три здрава телета - Милаву, Ћетуљу и Јаблана! Пресрећни домаћин, због неочекиваног добитка, потврђује да је то редак случај у сточарству.

- Не само у селу, него и у окружењу, ретко се дешавало да крава отели двоје телади, а тројке не памтим у ових својих 70 година - каже Перо, коме се посрећило када је пре неку годину Брезуљу купио од комшије. - Истина, њена мајка се близнила, али нико није ни слутио да ће Брезуља чак троје телади донети на свет.

Перо истиче да овај својеврсни феномен није резултат вештачког осемењавања, већ захваљујући чињеници да у штали има свог расплодног бика. Присећа се да је раније имао и кобилу која се облизнила али, нажалост, ждребад нису преживела. Телад су, срећом, жива и здрава, али ни њихов долазак није могао протећи без праве драме, преокрета и изненађења.

Прочитајте још - Отелила се “бесмртна” крава из Шамца: Чудом преживела поплаву, мештани је сматрају “светицом"(ВИДЕО)

- Јутро пред тељење ветеринар је наговестио скоро тељење, до којег је дошло увече када сам брала кукуруз - прича домаћица Вида Топић. - У помоћ нам је притекла комшиница при тељењу првог телета. Наслутили смо да то није све, па смо, ипак, у помоћ позвали ветеринара који је помогао да се отели и друго теле, али и потом отишао даље на терен, на други крај општине. У међувремену стигао је и син, који је запазио да се нешто чудно дешава са Брезуљом. Поново смо у помоћ позвали комшиницу и тако се отелило и треће здраво теле.

Крава Брезуља

РАДОСТ УНУЧИЋА

ПРИНОВАМА у штали Топића посебно су се, са грајом и песмом, обрадовали унучићи, Милица, Марко и Мирко, који су одмах кумовали именима телади.

- Сада у шали, са поносом и задовољством, истичемо да по троје деце имао и у кући и у штали - уз осмех прича Биљана, снаха Топића.

Перо Топић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)