И ДОДИК ПИСАО ШВЕДСКОЈ КРАЉЕВСКОЈ АКАДЕМИЈИ: Комшић изнео лични, а не став БИХ у вези с Хандкеом

Танјуг

18. 10. 2019. у 19:20

И ДОДИК ПИСАО ШВЕДСКОЈ КРАЉЕВСКОЈ АКАДЕМИЈИ: Комшић изнео лични, а не став БИХ у вези с Хандкеом

Милорад Додик / Фото Танјуг

Молимо Вас да то писмо третирате као незадовљство појединца, истакао је Додик
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо председнику Шведске краљевске академије наука Матсу Малму у којем га је обавестио да је писмо које је председавајућег Председништва Жељка Комшића, у којем протестује због избора лауреата Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа, његов лични став, а не БиХ.


"Из медија смо сазнали да Вам се писмом обратио председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић. Желим да Вас обавестим да је садржај у писму господина Комшића његов лични став, а никако став БиХ, па Вас молимо да то писмо третирате као незадовљство појединца у БиХ", истакао је Додик у писму упућеном Малму, пренела је РТРС.


Он је истакао да Република Српска цени да је одлука да ову престижну награду добије Петер Хандке донета уз пуну свест о вредности и значају његовог књижевног опуса без кога би данашњи свет сигурно био сиромашнији, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Смета им признање Хандкеу: Нобел "човеку који воли Србију" разбеснео Албанце, реаговала и Америка


"Доделом ове награде и Нобелов комитет на најбољи начин се одужио том изузетном писцу и његовом делу. Кампања која се води против Петера Хандкеа од тренутка када се сазнало за награду покушај је политизације културе и ревизије истине", навео је Додик у писму.


Он је нагласио да је Нобелова награда за књижевност завршила у правим рукама и да је овом наградом Хандкеу враћено поверење у вредновање светских достигнућа у различитим областима, па и у књижевности.


Комшић је поново данас упутио писмо Малму у име, како је навео, грађана БиХ и у лично име, износећи низ критика на рачун Краљевске шведске академије наука, позивајући их да пре дођељивања награде Хандкеу преиспитају своју одлуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)