ВУКОСАВА и Сања Поповић из Бањалуке на силу су избачене из куће у насељу Старчевица, вредне око 200.000 КМ, и то због дуга од 7.300 КМ! Мајку и ћерку, које су власнице куће од 1972. године, полиција је насилно изнела из куће и дворишта.

Потресно исељење извршено је по налогу бањалучког Основног суда јер је породица Поповић дуговала Јанку Тривићу, који се у њихову кућу уселио за време рата, док су Поповићи били у избеглиштву у Београду. По њиховом повратку, Тривић се иселио, али је судски затражио да му исплате 7.300 КМ које је уложио у санацију куће. Дуг је уз трошкове и камате, нарастао на више од 20.000 КМ због чега су Вукосава и Сања изгубиле станарско право. Некретнина је завршила на судској лицитацији и за 26.700 КМ купио ју је Душко Радивојевић на кога је убрзо и укњижена.

Прочитајте још - Породица Османи са сузама гледала како им је дом сравњен до темеља, Сузану на носилима изнели пре рушења, Марија Шерифовић поручила: Биће све ок! (ФОТО)

Смиљана Моравац Бабић, адвокат породице Поповић, за "Новости" каже да је судски извршитељ дошао са решењем које није оверено и нема печат, као и да су исељене без поштовања основних људских права

- Молила сам их да то не чине и говорила да оне имају право жалбе, али оне су буквално избачене на улицу - каже Смиљана Моравац Бабић. Судија Рајфа Ђумишић дозволила је извршење на некретнини иако то није пракса, јер се најпре иде на покретну имовину или чак и пензију, а не на непокретности. То је овде све прескочено. Све је одрађено 2013. у време када је Вукосава одсуствовала из Бањалуке, јер је боравила у Данској код свог тешко болесног сина, који је у међувремену умро. Решење је тада стављено на огласну плочу суда, а онда се напрасно појавио купац. То је отимање туђе имовине на један бруталан и језив начин, уз садејство суда.

Сања Поповић каже да је кућу пре рата добио њен отац, партизански првоборац Ифет Ибрахимкадић који је преминуо, а оне су за време рата оружјем истеране. Тврди да је њена мајка као наследница станарског права кућу откупила.Прочитајте још - ПОРОДИЦА ОСМАНИ СА ДОРЋОЛА ИЗБАЧЕНА НА УЛИЦУ: Жену оболелу од рака износили на носилима (ВИДЕО)

- Коме да се обратим и шта да радим? Живимо у кући скоро 50 година. Тужени смо за измишљени дуг од 7.000 КМ, а кућа вреди 200.000 КМ - рекла је Поповићева.

СТАНИВУКОВИЋ ПЛАЋА КИРИЈУ

ЗА време потресног исељења новинарима је био забрањен прилаз кући, а свему је присуствовало неколико активиста и опозиционих политичара. Народни посланик ПДП Драшко Станивуковић рекао је да ће породици Поповић плаћати кирију док год то буде потребно.