ФОТО: Извучен средњовековни мач из Врбаса

Р.С.

17. 10. 2019. у 13:28

ФОТО: Извучен средњовековни мач из Врбаса

Фото: Градска управа Бања Лука

Вредан историјски предмет, како се процењује, кориштен је у периоду од задње четвртине 13. до прве половине 15. века
Тим стручњака данас је из Врбаса извукао средњовековни мач, којег су раније пронашли рониоци забоденог у камен.


Вредан историјски предмет, како се процењује, кориштен је у периоду од задње четвртине 13. до прве половине 15. века.


Рониоци Ронилачког клуба „Бук“ су мач нашли у у дубинама Врбаса у насељу Рекавице, у близини средњовековног утврђеног града Звечај.


Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју Репуиблике Српске. Мач ће бити чуван у фундусу Музеја РС, где би био доступан посетиоцима и истраживачима, који су заинтересовани за средњовековну прошлост града и његове околине.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ronilački timovi vade vrbaški "ekskalibur" (FOTO)


- Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту реке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији Града Бања Лука, у протеклих скоро деведесет година колико постоји Музеј Републике Српске, пронађен само један средњовековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовековног оружја и оклопа - истакли су у Музеју РС.


Додали су да овакви мачеви на овим просторима релативно ретки, због чега је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град и Републику Српску.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

nepobitan dokaz,da je Vrbas i tada...

17.10.2019. 15:18

..bio REKA!Postojao je!I zato i spada u stare reke i tokove..A to je od svake gvozdjurije,koja se u njemu nadje,vrednije.Eeeehhh..Vrbas Vodo,sta li jos krijes...?Mozda je mac Ljatif Agin,izgubljen pri amsamlucima...?Ili ga je Suljo gurnuo u reku,da ga nebi teglio,dok sa Agom putovase...?Znam sigurno,da nije Stevin!On je,doduse,hteo da ode malo tamo,ali su mu uskratili vaucer...Posto nije hteo da plati punu cenu,vratio se sa "Pavlovica mosta".Pokusao je na Janji,bez uspeha..Gde li se Marko muvao?

Jovicic Dragan

18.10.2019. 05:19

Zanimljivije bi bilo da ste izvadili i kamen i da je izlozen sa sve kamenom.

Adam Đukić

18.10.2019. 07:10

Možda ja nisam neki stručnjak, ali smatram da je apsurdno što je mač izvađen iz kamena. Pa barem današnjom tehnologijom se moglo izvesti da se sa mačem izvadi i komad stijene u koju je bio zabijen.Ovako imamo srednjovijekovni mač u jako lošem stanju. To vjerovatno ima 97% muzeja na cijelom svijetu.Mač zaboden u kamen? postoji samo 1 takav u kapeli Montesiepi u Toskani i sigurno ne bi bio atrakcija da je samo "srednjovijekovni mač"