ПОМОГЛА ПОЛИЦИЈИ ПА ”ЗАРАДИЛА” ПРИЈАВУ: Да ли се исплати пријављивати кривична дела?

О. МАТАВУЉ

15. 10. 2019. у 18:10

ПОМОГЛА ПОЛИЦИЈИ ПА ”ЗАРАДИЛА” ПРИЈАВУ: Да ли се исплати пријављивати кривична дела?

Фото: YouTube Printscreen

Губићева је у поступку била сведок, све док снимак туче није објављен на интернет порталима
БАЊАЛУКА - Јелена Губић, стручни сарадник за лиценцирање и односе с јавношћу Фудбалског савеза Републике Српске, нашла се под истрагом ПУ Бањалука након што је истој тој полицији пријавила и помогла у расветљавању туче која се одиграла на састанку ФС РС у Бањалуци.


Као ”захвалницу” за савесно обављање грађанске дужности Губићева је од ПУ Бањалука добила кривичну пријаву за ”неовлаштено фотографисање”.

- Лице се сумњичи да је 20. септембра у просторијама ФС РС мобилним телефоном сачинила видео снимак просторије и присутних, без њихове сагласности, а затим омогућила да се путем медија са снимком упознају и друга лица - наводи се у саопштењу за јавност ПУ Бањалука.

У преводу Губићева је мобилним телефоном снимила тренутак када је Новак Дамјановић, председник ФК ”БСК” из Бањалуке, ушао у просторије ФС РС за време састанка радне заједнице. Прво се вербално, а потом и физички сукобио са секретаром ФС РС Гораном Ћејићем. Видевши шта се дешава Губићева је све махинално снимила телефоном. Инцидент је пријавила полицији, да би надлежном инспектору доставила и снимак туче, што је ”Новостима” потврђено и у ПУ Бањалука.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКАНДАЛ: Туча у канцеларији председника општине


На основу снимка случај је расветљен и Дамјановић приведен. На терет му се ставља да је починио кривична дела угрожавање сигурности и наношење телесних повреда на штету Горана Ћејића. Занимљиво је да полиција о тим делима није издала саопштење за јавност, али је Губићеву ставила на стуб срама и упустила се у њено кривично гоњење. Разлог томе, како наводе у ПУ Бањалука, је чињеница што се она терети за кривично дело које се ”гони по службеној дужности”, а Дамјановић за дела ”која се гоне по предлогу оштећеног”.

Иначе, Губићева је у поступку била сведок, све док снимак туче није објављен на интернет порталима 28. септембра. Од тада је постала осумњичени.

- Након што се спорни снимак појавио на БН порталу, а потом и другим порталима и друштвеним мрежама, полицијски службеници су предузели радње на расветљавању кривичног дела неовлаштено фотографисања. Због сумње да је извршила то дело поднесен је извештај тужилаштву против Ј. Т. - наводи ПУ Бањалука у одговору ”Новостима”.

Најгоре од свега је што није утврђено или доказано ко је спорни снимак доставио медијима, али је чињеница да је снимак данима ”шерован” преко апликације Вибер међу стотинама мобилних телефона.

Упућени су уверени да ће тужилаштво одбацити ову скандалозну пријаву полиције, јер ће се у противном наметати питање како ће се било који грађанин одлучити на пријављивање било којег кривичног дела коме је био сведок или га снимио мобилним телефоном.

ГУБИЋ: У ШОКУ САМ

Јелена Губић за ”Новости” каже да је шокирана поступањем полиције.


- Шокирана сам због чињенице да сам цели случај пријавила полицији, доставила им снимак и тако помогла у расветљавању критичног догађаја, а сада сам изложена кривичном гоњењу. Притом ништа неовлаштено нисам снимала, јер од ФС РС имам дозволу за снимање свих састанака у службеним просторијма - рекла је Губићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације