Ронилачки тимови ваде врбашки екскалибур (ФОТО)

Р.С.

15. 10. 2019. у 18:13

Ронилачки тимови ваде врбашки екскалибур (ФОТО)

Фото РК БУК

Недавно пронађени тип бастардног мача, процењује се да је коришћен у раздобљу од задње четвртине 13. до прве половине 15. века
Музеј Републике Српске је у сарадњи са Ронилачким клубом „БУК" и Републичким заводом за заштиту културно – историјског и природног наслеђа РС, започео пројекат „Врбашки мач у камену".

Реч је о средњовековном мачу којег је у реци Врбас пронашао ронилац РК „БУК". Рониоци су након овог проналаска контактирали Музеј РС, где су одмах почели припреме на стручном вађењу и планирању конзервације и рестаурације као и излагању експоната.
Вађење мача из реке биће реализовано 16. и 17. октобра 2019. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Руски новинар Владимир Соловјов: "Путујте где сте вољени - у Републику Српску"

Тим који ће радити на томе чине Ана Ћурић, ронилац-биолог, Милан Родић ронилац, Ивана Панџић археолог-ронилац, Борис Трнинић ронилац-председник „БУК-а", Дарко Вучић ронилац-сниматељ и Јанко Врачар, музејски саветник историчар.

- Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју РС, за шта је надлежан конзерватор Централног института за конзервацију у Београду. Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту реке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији Града Бања Лука, у протеклих скоро деведесет година колико постоји Музеј Републике Српске, пронађен само један средњовековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовековног оружја и оклопа - истакли су у Музеју РС.

Фото РК БУК


Навели су и да недавно пронађени тип бастардног мача, колико се може проценти на подводном снимку и у фотографијама, а на основу типолошке анализе сечива, накрснице и јабучице мача, коришћен је у раздобљу од задње четвртине 13. до прве половине 15. века.

- Овакви мачеви на нашим просторима су релативно ретки, због чега је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град и Републику Српску - рекли су у Музеју РС.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dado

17.10.2019. 07:43

Nemojte da ga vadite iz kamena. Mac je srastao u kamen i sada su jedna celina koja izaziva divljenje vece nego sto bi sam mac izazvao. Mac nije Cara Lazara da bi vadjenjem iz kamena izazvao veliko interesovanje kod nas i drugde a ovako u kamenu ce svima zivima bit interesantan a time i puno vredni.