Руски новинари у обиласку туристичких дестинација по Српској

Д. Л.

14. 10. 2019. у 16:41

Руски новинари у обиласку туристичких дестинација по Српској
Гости из Русије посетили туристичке дестинације у Републици Српској, с циљем представљања домаће понуде
НА данашњој конференцији за новинаре, која је одржана у Бањалуци, истакнуто је да би, према истраживањима јавног мњења које је проведено у Русији, 3,5 милиона руских грађана желело посетити Републику Српску.


Прочитајте још:
Пецање као терапија, удицу забацио и министар

- Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашићје истакла да је ресорно министарство у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Русији и Туристичком агенцијом "Унис турс" из Бањалуке организовало студијску посету руских новинара Српској од четвртка, 10. октобра, до сутра с циљем представљања туристичке понуде Српске руском тржишту.

Она је навела да су руски новинари посетили туристичке дестинације у Републици Српској, с циљем представљања домаће понуде.

- Надамо се да ће ова посете имати вишеструку корист како за руске туристе тако и за Републику Српску, пружаоце туристичких услуга у Српској и ресорно министарство, рекла је Гашићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је истакла да Руска Федерација има безвизни режим са БиХ, а постоје и авионске линије на релацији Санкт Петербург-Београд и Москва-Београд, као и Москва-Тиват.

Говорећи о туризму у Републици Српској, Гашићева је рекла да ова грана привреде бeлежи константан раст, који је у прошлој години износио 10,8 одсто у односу на 2017. годину.

-Ово показује да постоје позитивни помаци да нашу привреду у овом сегменту развијамо. Надамо се још већем туристичком расту и побољшању туристичке понуде, истакла је Гашићева.


Владимир Соловјев, председник Савеза новинара Русије који окупља 70.000 најистакнутијих руских новинара, рекао је да Република Српска има велике потенцијале и шансе за развој туризма.

-Надам се да ће, када крену директни авионски летови из Москве за Сарајево или Бањалуку, кренути и развој туризма у Републици Српској, која има велике могућности за скијање на Јахорини. Посетили смо и Бању `Врућицу` код Теслића која је на светском нивоу, истакао је Соловјев.

Директор Сверуског центра за истраживање јавног мњења Валериј Фједоров рекао је да је крајем септембра овај центар организовао прво истраживање у руској јавности о информисаности о Републици Српској, у којем је учествовало 1.600 руских грађана старијих од 18 година, а које је показало да је ниво информисаности руских грађана о Српској доста низак.

-На питање да ли би отпутовали у Републику Српску на одмор 95 одсто је негативно одговорило, а позитивно пет одсто, што значи да би 3,5 милиона руских становника желело да дође у Републику Српску, истакао је Фједоров и додао да овај центар ради и истраживање рејтинга руског председника Владимира Путина.

Представник Туристичке агенције "Унис турс" из Бањалуке Зоран Прерадовић рекао је да долазак руских новинара у Републику Српску представља само прву фазу сарадње, док би друга фаза обухватала одлазак туристичких агенција у Москву где би Представништво Српске на састанку са руским туроператерима презентовало туристичке капацитете Српске.

Он је додао да би трећа фаза сарадње представљала долазак руских туроператора који би посетили бање у Републици Српској.

Прерадовић је истакао да Република Српска има велику шансу са четири бање са четири звездице, те хотелима на Јахорини који задовољавају све захтеве русских туриста.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације