Берба јабука у пуном јеку

О. НИКИЧЕВИЋ

14. 10. 2019. у 06:00

Берба јабука у пуном јеку

Браћа Милан и Раденко, фото О.Н.

Пре 10 година подигао савремени засад, а брат Раденко и воћњак шљива

ДОЛАЗАК на очевину у србачко село Кукуље је празан ход ако се нешто конкретно не ради и ствара нека корист. Тако је размишљао магистар агрономије Милан Кошчица и у договору са супругом Владимиром и децом Алексом и Мињом одлучио се да пре 10 година подигне савремени засад јабука, а његов брат Раденко поред њега засад шљива. Са 3.300 стабала јабуке очекује 30 тона рода.

- Парцелу сам савремено обрадио и припремио за садњу јабука сорте златни и црвени делишес, одабрао саднице провереног квалитета, успоставио систем наводњавања "кап по кап" и подигао заштитну мрежу за одбрану од града. Набавио сам потребне машине и алат за резидбу и све што треба за рад у воћњаку и редовно вршио заштиту од биљних болести и штеточина - каже Милан, и додаје да се није покајао јер јабуке уз примену свих агротехничких мера рађају сваке године и тако поправљају породични буџет.

Прочитајте још - Нема доброг крокана без босе женске ноге

Како је тржиште нестабилно и без гарантоване цене откупа, сваке године мора да се тражи нека фирма или накупац, који ће откупити комплетну производњу. Уз помоћ шире родбине и понеког сезонског радника, јабуке се беру и пакују у велике боксове, а оне које су пале на земљу спремају се у кацу за производњу првокласне ракије јабуковаче.

- Један од битних фактора што јабуке рађају сваке године је стручан рад и квалитетно опрашивање, за шта сам формирао мањи пчелињак са десетак кошница и тако добијам двоструку корист, мед и опрашивање - каже Милан, и додаје да се осећа срећним када дође у свој воћњак било када озелени, процвета или када роди, и нада се да ће и његова деца наставити очевим стопама.

Сезонци у послу

ОБНОВИЛИ РОДИТЕЉСКУ КУЋУ

СА братом Раденком, Милан је санирао стару родитељску кућу и околину где се неколико пута годишње окупља шира родбина, зближавају се деца, спремају специјалитети из Лијевче поља и ужива у здравој природној средини.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације