У част породице Чубриловић гради се трг у Градишци

Б. ГРГИЋ

13. 10. 2019. у 20:41

У част породице Чубриловић гради се трг у Градишци

Радови на новом тргу Фото Б. Г.

Управа Градишке и Завичајни музеј иницирали пројекте у оквиру "Смарт ситија"

ГРАДСКА управа Градишка и Завичајни музеј иницирали су изградњу трга у част најпознатије Градишке породице Чубриловић која је обележила прошли век, посебно браћа Вељко и Васо.

Тако ће Градишка опет бити препознатљива по својим трговима, као што је то било у периоду између два светска рата. У том времену овај град имао је пет тргова, и носио је епитет "Мали Београд". Данас у Градишци нема ниједан трг, па је Градска управа одлучила да у оквиру "Смарт сити студије урбане мобилности" покрене конкретне потезе.

Радови су почели на простору између Културног центра, поште и зграде републичких институција. Градоначелник Зоран Аџић каже да ће радови бити окончани за два месеца, а да је вредност инвестиције 160.000 марака.

Прочитајте још - Аустрија прогонила породице атентатора

- У сарадњи са стручњацима Техничког факултета из Новог Сада покренули смо Студију развоја саобраћајне мобилности "Смарт сити". Тиме предвиђамо израду савремених кружних токова, бициклистичких стаза, паркинг простора, саобраћајница, тротоара и зелених површина. Идемо корак по корак, а ово је први корак - истакао је Аџић.

Према његовим речима, већ су израђени пројекти за изградњу осам кружних токова. На пролеће ће отпочети и реконструкција Трга јеврејских страдања, који се налази на простору код католичке цркве.

- Аплицирали смо код Владе Републике Хрватске и Бањалучке бискупије и добили смо зелено светло. На пролеће ће отпочети реконструкција трга испред католичке цркве - рекао је Аџић.

Прочитајте још - ОДЛАЗАК ВЛАДА СТРУГАРА: Последњи из плејаде великана

У Градској управи сматрају да ће Градишка за неколико година постати модеран средњоевропски град, карактеристичан по савременим архитектонским решењима.

ИСТАКНУТИ ГРАДИШТАНИ

У НЕПОСРЕДНОЈ близини места где ниче Трг породице Чубриловић, некада је била кућа те историјски веома значајне породице. Вељко Чубриловић био је припадник "Младе Босне" и десна рука Гаврила Принципа. Уз њега је био и малолетни Васо, који је одлежао 16 година робије. Васо је касније докторирао историју и постао академик. Бранку је због велеиздајничког процеса пресуђено 12 година, а веома активне су биле и њихове сестре Стака, Лепа и Вида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације