Изнајмили халу да би гајили марихуану висине преко 2 метра

О. МАТАВУЉ

петак, 11. 10. 2019. у 20:28

Изнајмили халу да би гајили марихуану висине преко 2 метра

Хала у којој се налазила дрога Фото Д. Поздеровић

Окружни суд у Бањалуци потврдио оптужницу против ухапшених у акцији "Уникат". Терете се за недозвољену производњу и промет наркотика и фалсификовање

ОКРУЖНИ суд у Бањалуци потврдио је оптужницу против Санела Шеранића (32), Данијела Трнинића (36), Ненада Драгишића (30) и Деана Ђајића (29), ухапшених у акцији "Уникат" у којој је откривена највећа лабораторија за производњу марихуане икада инсталирана у Српској.

Кроз пет тачака оптужнице на терет им се стављају кривична дела недозвољене производње и промета дрогом, фалсификовање исправа, и неовлашћено поседовање оружја и експлозива.

Прва тачка односи се на велику лабораторију дроге која је у јулу откривена у изнајмљеној хали у Трну код Лакташа, где је заплењено 756 стабљика индијске конопље, високих од 120 до 210 центиметара. Сви оптужени затечени су у лабораторији из које је одузета и савремена опрема за узгој марихуане, у коју су уложена огромна новчана средства. Одузето је 30.569 евра и 2.200 франака у кешу, те 1,8 килограма суве марихуане, која је била спремна за препродају.

Шеранића оптужница терети да је са лажним словеначким пасошем, на име Сретка Рожића из Љубљане, склопио уговор о најму хале у Трну, у којој су производили дрогу, од власника Љубише Буце Крагуља који није знао у које сврхе је хала коришћена. Трећом тачком оптужнице Шеранић се терети да је заједно са Трнинићем у хали неовлашћено држао 855 грама експлозива "пентрит" и аутоматску пушку.

Четвртом тачком оптужнице Ђајић се терети да је и у поткровљу куће у Улици Раде Врањешевић у Бањалуци инсталирао мању лабораторију у којој је узгајао марихуану. Петом тачком Шеранић и Трнинић заједно су оптужени за узгој марихуане у мањој лабораторији откривеној у подруму куће у Улици Јанка Веселиновића у Бањалуци.

Инспектори на терену Фото МУП РС


РАДИЛИ ТРИ МЕСЕЦА

ПРЕМА оптужници, велика лабораторија за узгој марихуане била је активна од 11. фебруара до 15. јула, када је и откривена. Међутим, није познато колико је укупно дроге у њој узгојено, нити је то наведено у оптужници. У истрази се наводило да су откривене стабљике биле у завршној циклусу, односно требало им је још десетак дана да сазру. У полицији сумњају да је дрога произвођена за земље Европске уније, где се килограм продаје по цени од 4.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације