Манифестација “Дaни Србиje у Српскoj” од 10. дo 24. октoбра

Д.Л.

четвртак, 10. 10. 2019. у 17:12

Манифестација “Дaни Србиje у Српскoj” од 10. дo 24. октoбра

Тривић и делегација Србије

Установе културе ове две земље су успоставиле добру сарадњу и да ће та сарадња убудуће бити још успешнија

Поводом свечаног отварања манифестације „Дани Српске у Србији“, министар просвете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић примила је помоћника министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Републике Србије Асју Драча Мунтеан, генералног конзула Републике Србије у Бањој Луци Владимира Николића, управника Народног позоришта у Београду Ивану Вујић-Коминац и директора Народног позоришта Републике Српске Ненада Новаковића.

На састанку је указано на опредељеност Министарства просвете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије за успостављање тешње сарадње на српском културном простору.

-Ова манифестација је прилика да установе културе из Србије представе своја остварења нашој публици, да се боље упознамо и успостављамо тешњу сарадњу јер култура не познаје границе, рекла је министар Наталија Тривић.

Она је потврдила да су установе културе Српске и Србије успоставиле добру сарадњу и да ће та сарадња убудуће бити још успешнија.

Прочитајте још - "Дани Српске у Србији" од 4. до 10. септембра

-У складу са потписаном Повељом о српском културном простору, наш заједнички циљ је очување културног и националног идентитета српског народа и на томе ћемо заједно радити и убудуће, истакла је Тривићева.

Помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Републике Србије Асјa Драча Мунтеан похвалила је досадашњу сарадњу, истакла да ће у оквиру „Дана Србије у Српској“ бити представљен квалитетан културни програм који је конципиран с љубављу.

Директори националних театара Републике Српске и Србије Ненад Новаковић и ИванаВујић-Коминац најавили су у наредној години рад не копродуцентској представи, као и размену репертоара и узајамне наступе на фестивалима, те заједнички наступ према европским фондовима.

Мaнифeстaциja “Дaни Србиje у Српскoj”, одржава се од 10. дo 24. октoбра, означавајући нaстaвaк дoбрe и плoдoнoснe сaрaдњe измeђу Србиje и Рeпубликe Српскe у свим сeгмeнтимa. У фокусу овогодишње манифестације је култура, па ће се Србиja публици у Републици Српскoj прeдстaвити сa oсaм изрaзитo врeдних културних дoгaђaja у нeкoликo грaдoвa.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације