Потребно више бриге и превентиве за здравије зубиће код малишана

Д.ЛАЛИЋ

четвртак, 10. 10. 2019. у 19:46

Потребно више бриге и превентиве за здравије зубиће код малишана

Амбуланта за децу у Бањалуци

76 одсто деце у узрасту од шест година има каријес млечних зуба, каже Невена Тодоровић, директорица Дома здравља
Орална хигијена код малишана није на задовољавајућем нивоу, па је потребно више бриге посветити тој проблематици, како код куће, тако и у кругу школа и вртића. Нужно је да се деца воде на превентивне прегледе чешће, али и да имају прилику за то, поручују стручњаци, који су данас били присутни на отварању једне стоматолошке амбуланте за децу у Бањалуци.


Према статистичким подацима, само 23 одсто малишана има здраве зубе, што се, пре свега, приписује недовољној превенцији. Управо са тим циљем настоји се отворити што већи број дечијих стоматолошких амбуланти.


Директорица Дома здравља Невена Тодоровић истиче да подаци нису охрабрујући, пошто 76 одсто деце у узрасту од шест година има каријес млечних зуба, а готово половина има каријес раног детињства.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лечење инфекције млечних зуба


У исто време, код прегледа дванаестогодишњака утврдили смо поражавајуће податке да је 3,5 зуба по сваком детету оболело што је далеко више од европског просека где је у овом узрасту број оболелих зуба од 0,5 до 1, рекла је Тодоровић и нагласила да је циљ Дома здравља да се отварањем школских стоматолошких амбуланти повећа обухват деце превентивним прегледима.


Тако је нова дечија стоматолошка амбуланта и отворена у оквиру Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Борику у Бањалуци, у настојању да се стоматолошка заштита деце подигне на виши ниво.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао отварању, прецизирао је да су Град Бања Лука и Дом здравља заједно финансирали опремање стоматолошке амбуланте.


На овај начин ће деци са подручја Борика, из две основне школе, бити омогућени редовни прегледи и заштита зуба – навео је Радојичић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације