ДРЖАВЉАНИ БиХ, њих деветорица, биће депортовани из Сирије у БиХ у наредном периоду. Ради се о особама којe су ратовале на страни Исламске државе (ИД) годинама, и о веома опасним и радикалним ратницима. Потом ће испоручити и остале џихадисте, којих је у Сирији на стотине.

Прочитајте још:Галијашевић: За бег терористе из затвора 1999. године крив Џаферовић

На списку особа које ће бити депортоване, како је потврђено "Новостима" из безбедносних кругова, налазе се и Хамза Лабиди, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић и Армин Чурт. За шесторицом "исиловаца" из ове групе је расписана и црвена Интерполова потерница!

Занимљиво је да се у БиХ депортује Јасмин Кесеровић, који је остао упамћен у региону и шире, када се пре три године појавио видео-снимак на којем Кесеровић, или како је потписан у клипу Абу Мухамад ал Босни, на босанском језику позива на убиства по Сједињеним Америчким Државама.

Прочитајте још: РАТОВАЛИ ЗА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ, А САДА ЧЕКАЈУ ДА СЕ ВРАТЕ КУЋИ: До 500 држављана БиХ заробљено у камповима Сирије и Ирака

- Устаните муслимани, убијајте хришћане и њихове слуге у њиховим градовима и њиховим државама. Постављајте експлозиве под њихове аутомобиле, у њихове куће и канцеларије. Убијајте их снајперима и пригушивачима, убијајте их па макар и ножем и немојте да правите разлику између војника и цивила - поручио је џихадиста Кесеровић.


Фото Новости Џевад Галијашевић

Министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић потврдио је да ће ускоро из Сирије у БиХ бити депортовано девет бивших припадника ИД, који су се борили за ту терористичку организацију.

- Држављани БиХ биће из Сирије пребачени у БиХ, а реализација тог пројекта је у току. Реч је о лицима за које је БиХ претходно расписала потерницу и одређен им је притвор, тако да ће након њиховог прихвата бити предати Тужилаштву и Суду БиХ. Очекује се да ће са њима бити и дете од три године, без родитеља - истакао је Мектић.

Он је навео да је "све утврђено", али да не жели да говори о датуму њихове депортације.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма каже, за "Новости", да ће БиХ бити у проблему када се након поменуте деветорице, депортује још око 300 џихадиста из Сирије.

- То су веома опасни људи. Има их на стотине у Сирији и већ су прекаљени борци са годинама ратног стажа иза себе - истиче Галијашевић.

Он додаје да ни безбедносне службе у БиХ, а ни правосуђе, нису одговорили задатку у случају радикалних исламиста којих је БиХ пуна, након што су поражени у Сирији.

Фото Јутјуб Јасмин Кесеровић

РАДИКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

ПРЕМА речима Џевада Галијашевића, у БиХ и даље постоје на десетине радикалних заједница, где се шири радикални ислам и БиХ никако не решава ово питање.

- Држава БиХ је пала на испиту борбе против радикалних исламиста. Он се годинама гура под тепих уз поруке код нас је све у реду. Сада кад будемо имали масовна враћања ратника из Сирије, тек ће се открити колико је држављана БиХ заправо отишло тамо да ратује - истиче Галијашевић.