Кроз акцију „Бањалука људског лица“ стиже помоћ где је најпотребније

Д. ЛАЛИЋ

среда, 09. 10. 2019. у 16:30

Кроз акцију „Бањалука људског лица“ стиже помоћ где је најпотребније

Фото: Д.Л.

Важно је да у овим пројектима имамо партнерство са невладиним сектором, поручио је Радојичић
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је пре презентације више пројеката који ће бити реализовани у оквиру акције "Бањалука људског лица" рекао да су приоритети брига за децу и младе кроз едукативне програме, програме из области ненасилног понашања, полног и репродуктивног здравља, затим лица треће животне доби са различитим друштвеним ангажманима и социјализацијом, те лица са инвалидношћу и посебним потребама.


Како је навео циљ је обухватити све рањиве категорије, пружити им друштвену бригу и укључити их у друштвене токове како се не би осећали усамљено и искључено.


- Важно је да у овим пројектима имамо партнерство са невладиним сектором, поручио је Радојичић и додао да Градска управа овом акцијом жели да различитим пројектима обухвати што више грађана.


Извршни директор института "Перпетуум мобиле" из Бањалуке Илија Трнинић рекао у оквиру ове акције спроводе пројекат у сарадњи са свих 16 средњих школа у Бањалуци у оквиру којег организују различите програме за младе, уз надзор њихових професора, ради спречавања све актуелнијег вршњачког насиља и промоције здравог животног стила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Влада Републике Српске прогласила Парк природе Уна


- Другим пројектом покушавамо да развијамо културу дијалога међу младима - да критички аргументују и крену у вид здраве комуникације, додао је Трнинић.


Водитељ дневног центра за младе у Удружењу за ментално недовољно развијена лица Гордана Илић рекла је да у оквиру акције "Бањалука људског лица" имају пројекат "Социјално предузетништво, препреке и перспектива".


Илићева је навела да је циљ пројекта проценити колико су корисници Удружења видљиви у друштву, њихов потенцијал, те увидети шта невладине организације могу да ураде у локалној заједници да би заживело социјално предузетништво.


-Ми са нашим корисницима радимо еколошки производ, играчке, дидактички материјал конкурентан на тржишту и мислим да је вредан пажњ, додала је Илићева.


Према њеним речима имају и пројекат који се односи на полну едукацију, превенцију и подршку.


Извршни директор организације "Здраво да сте" Александра Штрбац рекла је да у оквиру акције имају пројекат "Пријатељи деце", који се спроводи у пет месних заједница.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације