КОАЛИЦИЈА НА КЛИМАВИМ НОГАМА: Успех на локалу зависи од односа ДНС И СНСД!

С. МИШЉЕНОВИЋ

09. 10. 2019. у 10:50

КОАЛИЦИЈА НА КЛИМАВИМ НОГАМА: Успех на локалу зависи од односа ДНС И СНСД!

ЛИДЕРИ Павић, Додик и Ђокић

Најдуговечнија коалиција у српској на климавим ногама пред изборе наредне године

УКОЛИКО се не испеглају затегнути односи на релацији СНСД--ДНС, велики проблеми за владајућу коалицију стижу на предстојећим локалним изборима, који ће бити одржани наредне године. Излазак ДНС из владајуће коалиције значио би проблеме око освајања власти на локалном нивоу, јер је ДНС странка са одличном инфраструктуром широм РС и са великим искуством како деловати на локалним изборима.

На последњим локалним изборима 2016. године коалиција СНСД-ДНС-СП однела је победу у преко 40 општина у Српској. Ова коалиција је заједно наступила у 57 општина и градова у Српској и показала је велику снагу на терену.

Тренутна ситуација око ДНС, уколико се не постигне договор са СНСД, значила би и дефинитивно да СНСД мора посебно посветити много више пажње у општинама и градовима, а где су власт уз подршку ДНС добијали убедљиво. Посебно се то односи на Бањалуку, Требиње, Зворник, Градишку, Источно Сарајево, Пале...

Ситуацију око односа ДНС и СНСД иза ћошка прати опозиција у Српској, а поготово СДС и ПДП, који би могли искористити ситуацију уколико би ДНС изашао из владајуће коалиције, па да добију јаког партнера у многим општинама и градовима.

Према изворима из ДНС, иако је владајућа коалиција проширена, за УС, НДП, ДЕМОС ипак кључна осовина је још увек СНСД--ДНС.

ПОДЕЛА ФОТЕЉА ИНАЧЕ, у ДНС преовалада мишљење и да ова странка није добила довољан број квалитетних места, када су се делиле фотеље између чланова владајуће колације. У ДНС сматрају да су неке странке попут Уједињене Српске и поготово ДЕМОС-а, који још није ни био на изборима, добиле места која не заслужују по снази показаној на изборима. Из СНСД одговарају да су се места између коалиционих партнера делила математички и да је свако добио колико заслужује.

- ДНС је доживео жесток удар од свог главног коалиционог партенра СНСД након прошлих општих избора, а на којима је ДНС остварио историјски успех. Повлачења ДНС из коалиције створило би велике проблеме на локалу и губитак гласова за владајућу коалицију. Овога морају бити свесни у СНСД. Ипак, све ће се видети у наредних неколико дана кад ће бити одржан састанак врха СНСД и ДНС - истичу извори из ДНС за "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ И:SDP hteo da podvali Klubu Srba!

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже да у овој странци цене и ДНС и све коалиционе партнере, али да неће прихватити двоструке аршине, односно да нешто може за ДНС, а не за СНСД.

Драго Вуковић, политички аналитичар, каже за "Новости" да је тренутно варничење између ДНС и СНСД још једно у низу тестирања односа поменутих партнера.

- Коалиција ове две странке је сувише јака и дуговечна да би дошло до пуцања. Питање је и ко би ту имао већу штету. Излазак ДНС из владајуће коалиције значио би и удаљавање од власти, а све странке које нису негде у власти, како у РС тако и на БиХ нивоу, не могу да опстану. Учешће у власти гарантује опстанак партијама и то је политичка матрица код нас - истиче Вуковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације