СДП хтео да подвали Клубу Срба!

С. Мишљеновић

уторак, 08. 10. 2019. у 08:42

СДП хтео да подвали Клубу Срба!

Фото "Аваз" Парламент ФБиХ

Пропао покушај странака из Федерације да се формирају тела у Парламенту БиХ. Броћета: У Дому народа морају бити делегати чије су партије са седиштем у РС

ПОКУШАЈ СДП да формира Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ је пропао, јер није добио подршку делегата који су у Парламент ФБиХ дошли са листа странака са седиштем у РС, пре свих СНСД и ДНС и окупљених око Коалиције Српска листа!

Прочитајте још:ДНС: Сви министри и директори понудили мандате странци

Српски делегати у Дому народа, а који долазе из странака са седиштем у РС, кажу, за "Новости", да СДП не може да води Клуб Срба јер не заступају интересе српског народа у Федерацији БиХ.

- Клуб Срба неће бити механизам за поткусуривање СДП са другим странкама у Федерацији БиХ и да они за корист странке уцењују друге. Покушали су на покварен начин да изгласају на последњој седници руководство Клуба Срба, али ми смо то прозрели и нисмо дошли на седницу па је тако иста пропала - каже, за "Новости", Горан Броћета, делегат у Дому народа ПФБиХ који је изабран као кандидат СНСД.

Прочитајте још: Додик: Није реално формирање власти до краја месеца

Према његовим речима, пет делегата у Дому народа ПФБиХ, а који су изабрани са листа странака чије је седиште у РС, очекују да добију председника Клуба Срба.

- Председник Клуба Срба и потпредседник Дома народа ПФБиХ припада некоме из Ливањског кантона, јер су изабрани српским гласовима. Боље разумемо положај Срба у Федерацији и боримо се за његово побољшање - навео је Броћета.

Он је рекао да грађани српске националности испаштају због неформирања Клуба Срба, јер све што би кроз витални национални интерес могли покренути засада стоји по страни, а постоји много области где су Срби угрожени и где би тај инструмент могао да се користи.

Фото "Независне Горан Броћета

Броћета пита СДП од куда њихова брига за Клуб Срба и за Србе у ФБиХ.

- Јасно смо им поставили питање да ли су икада, уназад десет година покренули питање виталног националног интереса, и нису имали одговоре. Али, имали су и увреде да су моји лични говори на границама фашизма и да добијам налоге из централе из Бањалуке - нагласио је Броћета, и додао да је СДП жели да Клуб Срба постане опозициони инструмент, али им није успело.

Он је навео да има делегата у Дому народа за које се "не зна ни ко су нити чији су".

Броћета је нагласио да Срби који немају своје представнике у извршној власти Федерације, не могу нигде да се обрате да би добили средства за инфраструктурне пројекте или било шта друго што је неопходно.

Председник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у ФБиХ, Миле Марчета, каже да Клуб Срба у Дому народа ПФБиХ морају водити делегати чије су странке у Републици Српској, јер они могу заштитити интересе Срба у Федерацији, а не странке из ФБиХ.

- Годинама Србе у Дому народа представљају људи, међу којима имате и оних који се само представљају да су Срби о ту су због фотеље и раде само како им нареде странке из ФБиХ. Све док Клуб Срба у Дому народа ПФБиХ не буде попуњен са свим делегатима, које кандидују странке са седиштем у РС, тешко је очекивати да се можемо борити за бољи положај Срба кроз Парламент ФБиХ - истиче Марчета.

ПОКРЕНУТА ИНИЦИЈАТИВА

ДЕЛЕГАТ у Дому народа Парламента ФБиХ Игор Стојановић затражио је 4. октобра да буде конституисан Клуб Срба и изабран њихов председник како би равноправно учествовали у раду овог тела, али је та иницијатива пропала.