БАЊАЛУКА - Председништво Демократског народног савеза(ДНС) донело је протеклог викенда јединствену одлуку да се преиспита учешће ове странке у коалицији са СНСД и другим партнерима. Председништво ДНС је на основу предлога локалних и регионалних одбора заказало седницу са темом односа унутар коалиције јер је су и ДНС и кадрови ове странке на удару од стране СНСД, од завршетка општих избора и ситуација на терену је и више него проблематична, каже за “Новости” извор из ДНС.

- Сви директори и министри ДНС ставили су своје мандате на располагање врху странке. Никоме нису битне функције већ ДНС. Став који је заузет је донешен јединствено. Председник ДНС Марко Павић задужен је да преуземе активности на организацији састанка са представницима СНСД, водеће партије коалиције, у циљу разматрања новонастале ситуације и међусобних односа, након чега ће органи Демократског народног савеза донити коначну одлуку о свом политичком деловању, порука је из ДНС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДНС љуља владајућу коалицију!

Иначе одмах по зваршетку прошлогодишњих општих и председничких избора из СНСД су стигле оптужбе да појединци у ДНС нису радили у корист коалиције. Због тога је смењено неколико јаких функционера ДНС, а и странка се је доживела велики удар јер је дио кадрова на челу са Недељком Чубриловићем изашао из ДНС и формирали су нову странку ДЕМОС.

Недељко Чубриловић, сада као члан и председник ДЕМОС, добио је још један мандат да буде председник Народне скупштине РС, иако је ово место по коалиционом споразуму припадало ДНС.

Даље, кадрови ДНС нашли су се на удару у многим институцијама, а сукоб у владајућој коалицији кулминирао је у Приједору, бастиону ДНС. Тамо је наиме, СНСД дугогодишњи партнер ДНС,окренуо леђа ДНС, и формирао нову скупштинску већини без ДНС. Након формирања нове скупштинске већине у Приједору СНСД са новим коалиционим партнерима кренуо је у сечу кадрова ДНС на директорским позицијама у Приједору.

СНСД сматра да је одлука ДНС-а да заустави даље ђеловање у оквиру споразума са коалиционим партнерима лоша, непромишљена и неодговорна, изјавио је портпарол СНСД Радован Ковачевић.

- Ми сматрамо да је то једна лоша, непромишљена и неодговорна одлука. Ипак, ми смо увек за разговоре и никада није био проблем да разговарамо са било којим од наших коалиционих партнера. У протеклих 20 година то никада није представљало проблем", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да мора да подсети јавност, али и људе у ДНС, да су, када је у питању републички нивом, све одлуке о томе како ће која странка бити заступљена, доношене управо на основу разговора, прво појединачних разговора СНСД и ДНС, а затим и на нивоу комплетне владајуће коалиције.

Ковачевић је навео да је, када је у питању локални ниво, све вријеме док је СДС био власт у Добоју, ДНС био њихов главни коалициони партнер.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДНС “обуставио” деловање у коалицији са СНСД

- Нама се то исто није свиђало, али нисмо доносили било какве одлуке о замрзавању коалиционих односа на свим нивоима. Ми смо увек држали до својих коалиционих партнера и то је главни разлог што је ова коалиција трајала оволико, колико је трајала, а они, ДНС , ће сами да донесу одлуку да ли ће још трајати, закључио је Ковачевић.