Медаља за требињски изум

Д. ЦУРАЋ

05. 10. 2019. у 08:36

Медаља за требињски изум

Борко Бабаљ Фото Д. Цураћ

"Биљни састојак за топљење глутена" до сада је био три пута излаган и награђиван. Борко Бабаљ на Сајму иновација у Скопљу освојио злато за биљни производ

БОРКО Бабаљ, иноватор из Требиња, наставља да осваја медаље за своје идеје на међународним сајмовима, а његов "биљни састојак за топљење глутена" до сада је био три пута излаган и сва три пута награђиван. На последњем сајму иновација у Скопљу његов производ освојио је златну медаљу, а реч је о биљном састојку који неутралише негативно дејство глутена, чиме увелико регулише пробаву и спречава негативно дејство на рад осталих органа.

- Заједно са двојицом својих сарадника скоро две године сам испробавао дејство воћне смесе и никада у том периоду нисмо имали проблема за пробавом. Свакодневним трошењем од две до три супене кашике, одмах после оброка, читав организам је боље функционисао. Повишени притисак је нестао, а и спавање је боље - рекао је Бабаљ.

Оно што Бабаљ посебно истиче је да се уз овај напитак храна која садржи глутен може несметано користити.

Прочитајте још - Глутен "крив" и за астму?

- Нашли смо начин да тај глутен отопимо. Хлеб се може јести слободно, као и други производи од пшенице јер се количине глутена које се лепе за црева уз помоћ воћне смесе потпуно неутралишу. Он га потпуно спере са зуба, са ждрела и црева - додао је Бабаљ.

Овај Требињац један је од најнаграђиванијих иноватора на овим просторима, али до сада његове идеје нису доживеле серијску призводњу, јер је изостајала подршка потребна за коначну реализацију. Међутим, сада би се могло десити да се овај производ нађе на тржишту.

- До сада све што сам радио били су производи за чију израду ми је била потребна помоћ, која је изостајала. Али, овај пут могу све сам да производим и већ имам наруџбе - истакао је Бабаљ.

"Биљни састојак за топљење глутена", каже Бабаљ, има све потребне сертификате, који потврђују да се ради о биљном састојку који нема никаквог штетног деловања на здравље људи.

- Микробиолошка анализа смесе је показала да не постоје ни у траговима састојци опасни по здравље. Укусна је и може се користити и као освежавајући напитак - закључио је Бабаљ.


НАГРАДЕ

УДРУЖЕЊЕ иноватора источне Херцеговине, које постоји од 2015, до сада је освојило 100 интернационалних награда, али нажалост, на овим просторима још увек недостаје подршка надлежних институција, како би дошло до серијске производње.

Велики успех бележи и "термос кошница" Драгана Спаића, најнаграђиванији изум у БиХ. За непуних годину дана овенчана је са више златних медаља на сајмовима у региону, а проглашена је и најбољом технолошком иновацијом у РС за прошлу годину.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације