ПРЕМИНУО НАЈПОЗНАТИЈИ ПОЛИЦИЈСКИ ПАС ТРАГАЧ: Открио тројицу силоватеља и више криминалаца

О. МАТАВУЉ

04. 10. 2019. у 08:30

ПРЕМИНУО НАЈПОЗНАТИЈИ ПОЛИЦИЈСКИ ПАС ТРАГАЧ: Открио тројицу силоватеља и више криминалаца

Ким са водичем Љубишом Лазићем фото МУП РС

Добојска жандармерија је завијена у црно због смрти службеног пса

ЈЕДИНИЦА добојске Жандармерије завијена је у црно због смрти "инспектора Кима", службеног полицијског пса трагача познатог по откривању силоватеља и других тешких кривичних дела.

Овај немачки овчар, који је открио више криминалаца и од појединих полицајаца, преминуо је среду у десетој години. Кимова смрт расплакала је и потресла не само Жандармерију, већ целу ПУ Добој. Све је најтеже поднео његов дугогодишњи водич Љубиша Лазић, који је добио слободне дане како би покушао да преболи губитак пријатеља, од кога се није раздвајао пуних девет година. Уз њега је провео и последње сате грчевито се борећи да му спасе живот.

- Видевши да је Ким онемоћао, Лазић га је дословно у наручју однео ветеринару. Примио је инфузију, све је покушано како би га спасли, али је нажалост преминуо - причају припадници Жандармерије.

Уз водича Лазића, Ким је у свом раду имао завидне резултате, због чега су о њему извештавали готово сви медији у БиХ.

Прочитајте још - Шпанија: Полицијски пас Панчо дресиран да врши реанимацију (ВИДЕО)

У једној акцији на подручју Модриче је пратећи траг крви, пуних 10 километара, пронашао разбојника који је био рањен. Не само да је помогао у хапшењу, већ је омогућио и да се разбојнику на лицу места укаже неопходна лекарска помоћ чиме му је спасао живот. За ту акцију МУП РС је званично похвалио Кима и водиче, који су позвани и на пријем код министра.

Ким је најзаслужнији и за откривање тројице силоватеља. Првог је раскринкао на подручју Вукосавља, откривши мобилни телефон којим се осумњичени служио, а на основу којег је силоватељ идентификован и ухапшен.

Другог је открио у околини Модриче и то тако што је у близини места злочина пронашао кључни траг - каиш. Пратећи тај траг Ким је инспекторе одвео директно у кућу силоватеља, који је потом и ухапшен. Помогао је и у расветљавању силовања у околини Шамца нашавши траг до места где је осумњичени одбацио горњи део пиџаме од жртве силовања.

Међу подвизима овог пса трагача истиче се и проналазак унесрећеног ловца у околини Теслића, чији нестанак био пријављен полицији.

Поред откривања и проналажење трагова службени пас Ким учествовао је у разним презентацијама које је МУП РС организовао.

ВИШЕ ОД КОЛЕГА

КИМ је рођен 16. јула 2010. године. Прошао је тромесечну обуку у Братунцу и додељен добојској Жандармерији, односно водичу Љубиши Лазићу који је с њим радио девет година.

- С њим је проводио радне дане, али и викенде, обучавајући га, хранећи, водећи у шетњу... Били су више од колега, на шта указују остварени резултати. Хвала му за све - рекао је Душко Ерцег, командир Јединице добојске Жандармерије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Saša

04.10.2019. 09:21

Žao mi je psa, ali toliki je životni vek pasa. Bio je zaista zaslužan za dosta dobrih rezultata u policiji.

Veljkovic

04.10.2019. 10:42

pokoj mu dusi , kucici su naj verni prijatelji . Koj ima Kuce za prijatelja taj je bogat covek.Treba da mu se oda pocast.

Бекана

04.10.2019. 13:08

@Vlade - На улицу нису дошли сами већ заслугом оних који се зову "људи".Верније животиње од пса нема,а поганијег бића од "човека " такође. Наравно да има много добрих људи,који цене све животе,а не само своје врсте. Док је примитивизма и невасппитања,као и небриге за околину и животиње,биће нам улице пуне ових напуштених душа.

Joker

04.10.2019. 11:36

Ja ih imam od kada znam za sebe,sada ih imam dvoje u paru to su moji drugovi ,kao članovi porodice,mislim da njima ne treba dresura ako su svakodnevno sa vama provode vreme ,samo što ne govore,imao sam utisak ,samo da izgovorim komandu oni to vec izvrše ,gledaju vas pravo u oči.Ko ih nije čuvao ,ne zna pa mu se čini možda smešnim ovo što sam napisao.Saosecam se sa gubitkom svih onih koji su bili prijatelji sa tim Nemačkim Ovčarem.

Siko

04.10.2019. 11:51

Živeo bi pas duže da ga ne vakcinišu. Moj Pas je živeo 16 godina i samo sam ga dva put vakcinisao u životu. Vakcine uskraćuju Život i zdravlje pasa

Jelica

04.10.2019. 13:24

Iako se ne kaže koji je uzrok smrti, moguće da je u pitanju distorzija,tj.uvrtanje želuca. Nemački ovčari žive mnogo duže,vakcine sa tim nemaju veze.