На Међународном сајму туризма у Новом Саду, туристичка организација Републике Српске представља комплетну понуду, рекла је директор Туристичке организације РС Нада Јовановић.

- Туристичка организација Републике Српске на два сајамска штанда представља интегрисани туристички производ Српске и очекујем велики интерес посетилаца, као и пословних људи из Србије, региона, Европе и света, рекла је Јовановићева Срни на штанду ове организације.

Јовановићева је додала да ће на Сајму, у сусрет предстојећој зимској сезони, бити представљене понуде ски-центара Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Република Српска прогласила седам нових заштићених подручја

- На Сајму ће нагласак бити на представљању Олимпијског центра `Јахорина`, али и ски-центара на Равној планини, Козари, Борји, као и другим, ништа мање атрактивним зимским центрима у Српској. Неће бити заборављене ни друге туристичке дестинације, рекла је Јовановићева.

Према њеним речима, Туристичка организација Српске ће са Туристичком организацијом Војводине представити понуду и на далеким туристичким тржиштима.

- Представићемо заједнички туристички производ који је, пре свега, окренут далеким тржиштима, углавном азијским. Број долазака туриста из Кине у Српску изузетно је порастао у овој години, што нас је дефинитивно подстакло да се окренемо тим тржиштима, рекла је Јовановићева, подсећајући да ове две туристичке организације имају потписан Споразум о сарадњи.

Она је навела да су са Туристичком организацијом Републике Српске на Сајму у Новом Саду и бројне локалне туристичке организације из Српске.

- Ту су туристичке организације са Пала, Требиња, Невесиња, Сребренице, као и бројни хотелијери из Српске. Уствари, овде су они који праве и продају свој туристички посао, а Туристичка организација Републике Српске је ту да их промовише, навела је Јовановићева.

Јовановићева је истакла да се туристичка понуда Српске ни у чему не мора стидети у односу на европске, посебно када је реч о смештајним капацитетима.

- Када је реч о смештајним капацитетима, слободно могу рећи да нимало не заостајемо за европским, као и да се они стално унапређују. Примера ради, отворен је хотел `Мериот` у Бањалуци, високе категорије - пословна франшиза која заиста добро ради. И у требињском `Граду сунца` отворен је хотел високе категорије који гостима пружа сав потребни комфор... Имамо смештајну понуду за џеп сваког туристе, поручила је Јовановићева.

Она је, као једини смештајни проблем, навела недостатак туристичких кампова. - Пошто се представљамо на тржиштима земаља Бенелукса, неопходно је обезбедити кампинг смештај јер њихови туристи, који су одувијек били наклоњени камповима, и по три пута годишње долазе у своје омиљене туристичке организације. Огромна је потражња за камповима и потрудићемо се да у нашу нову стратегију туризма убацимо и тај вид смештаја, најавила је Јовановићева.

Она је истакла да су цене пансиона у Српској, у односу на европске, знатно повољније, али да то не сматрају предношћу, него настоје да на свакој туристичкој дестинацији понуде квалитет. - Сходно томе, понудити и више цене услуга, како би и велики број људи који предано раде у туризму могао добити више плате. Запослени у туризму Српске имају најниже зараде, због чега одлазе у иностранство. Читав туристички кластер треба подићи на виши ниво, што ће омогућити добре зараде, односно останак, посебно младих, у Републици Српској, поручила је Јовановићева.

Туристичка организација Републике Српске своју понуду представља на штанду Туристичке организације Војводине.

Осим Туристичке организације Српске, на Сајму туризма је и Привредна комора Републике Српска која се представља на штанду Привредне коморе Војводине. Овогодишњи, 52. Међународни сајам туризма, трајаће до суботе, 5. октобра.
Сајам је јутрос свечано отворио министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.