Након полиције и просвете, здравству веће плате

С. МИШЉЕНОВИЋ

четвртак, 03. 10. 2019. у 11:15

Након полиције и просвете, здравству веће плате

Једна од здравствених установа у РС,Фото Д. Поздеровић

Синдикалци и економисти задовољни растом зарада у Српској и очекују да се тај тренд настави; Влада РС очекује да већ од јануара 2020. просечна примања достигну хиљаду марака

НАКОН што су плате ове године повећане у образовању, и полицији стигао је и ред на здравство. Тако ће запослени у здравству већ на платама које добију у октобру месецу осетити повећање које ће износити у просеку од 50 до 200 марака! Пре њих полицајци су добили повећање за око 100 марака, као и запослени у образовању са високом спремом!

Сва повећања плата у Српској, а која стижу због мера Владе РС, имају за циљ да се просечна плата у Српској повећа на 1.000 марака и да то већ буде од јануара наредне године, а што и јесте један од приоритета Владе РС.

- Учинићу све да до тога дође. Мој циљ је да се крећемо ка томе и да просечна плата буде хиљаду марака. Када ћемо доћи до тога циља? Видећемо - порука је премијера Радована Вишковића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тривић: Потребно омогућити наставничком кадру да одради приправнички стаж

Представници синдиката и економисти кажу за "Новости" да подржавају раст просечне плате у Српској, као и повећање у разним секторима, али додају да треба повести рачуна и о онима који примају најнижу плату у Српској или минималац од 450 КМ, а њих је око 70.000!

Миленко Гранулић, председник Синдиката здравства РС, каже да су у овом синдикату веома задовољни повећањем плата и очекују да се настави тренд повећања примања запослених у том сектору.

- Важно је да су преговори о повећању плата покренути након 11 година и да је показано разумевање Владе за ситуацију у којој се налазе здравствени радници који све више одлазе из наше земље - каже Гранулић.

Према његовим речима, повећање примања се може урадити на неколико начина, како у здравству тако и у свим секторима Српске.

Зоран Павловић,Фото Д. Поздеровић

Један је увођење платних разреда као што је урадила Словенија, где се јасно зна колика је плата неког занимања и тако за све без обзира на то где радили, па до увођења плаћања на сатницу - истиче Гранулић и додаје да све док у РС радници раде за 450 КМ не можемо напредовати.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже за "Новости" да циљ Владе РС, поред повећања плата мора бити бољи статус радника у реалном сектору, где су данас плате скоро па дупло мање од просека од 925 марака.

- Влада мора да се фокусира на повећање плата тамо где су најмање, а то је реални сектор. Без анализе исплаћених плата и мера које ће се применити на оне са најнижом платом у РС бесмислено је говорити о просеку од 1.000 КМ и повећањима примања за стотину и више марака - поручио је Павловић.


РЕКОРД

ПРЕМА подацима из Владе РС, у Српској је ове године забележен рекордан број запослених и он износи 268.926 грађана, а што је за око 40.000 више запослених него 2012. године!


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације