ХРАНИТЕЉСТВО у БиХ није довољно заступљено, а у прилог тој тврдњи иду и подаци са терена. - Према подацима центара за социјални рад, у БиХ има око 2.000 деце без родитељског старања, у Српској око 430, док је 230 деце смештено у хранитељске породице, навела је - Омбудсман за децу Републике Српске Драгица Радовић, поводом обележавања Недеље детета данас у Бањалуци где је организован округли сто о теми "Деца у хранитељству у Републици Српској - породица је потребна сваком Детету".

Прочитајте још: Брига за 2.000 малишана

Радовићева је навела да је хранитељство у Републици Српској уређено Законом о социјалној заштити и Правилником о хранитељству и постоји још од 2013. године, али да није потпуно примењена Стратегија о социјалном збрињавању деце без родитељског старања за период 2015-2020, која дефинише услове, начин и критеријуме према међународним стандардима.

Представник Центра за социјални рад из Добоја Сања Станишић рекла је новинарима да процедура за хранитељство није компликована и да свако ко је заинтересован може да се обрати надлежном центру за социјални рад.-Када буде довољно заинтересованих лица организује се едукација, а након испуњавања услова додељују се потребни сертификати за хранитељство, појаснила је Станишићева.

Она је рекла да је у Добоју тренутно шесторо деце смештено у хранитељске породице, док их 10 чека.

Игор Дојдер из Бањалуке рекао је да се на захтев своја два детета одлучио за професионално хранитељство двоје деце, наводећи да их је у његовој породици до сада било шесторо.

Дојдер је истакао да се хранитељством бави већ 10 година и да жели да помогне да свако дете живи у здравој породици.