ИДИ ТАМО КОД КОЈИХ СИ БИО ЗА ВРЕМЕ РАТА: Ово је прича инвалида кога су Бошњаци одбацили, а Србин му помогао

Љ. ЂУРИЋ

02. 10. 2019. у 18:03

ИДИ ТАМО КОД КОЈИХ СИ БИО ЗА ВРЕМЕ РАТА: Ово је прича инвалида кога су Бошњаци одбацили, а Србин му помогао

У својој столарској радионици

Бошњака Амира одбацили у Федерацији БиХ, а подршку добио у Републици Српској. Србин му помогао да добије статус инвалида и обезбедио машину

АМИР Јусичић (44) није успео да статус особе са инвалидитетом добије у месту становања у Федерацији, односно у Тешњу, где је био пријављен као избеглица, већ у Републици Српској и Добоју, у својем предратном месту боравка, где се вратио.

Тешко је рањен непосредно пред потписивање Дејтонског мировног споразума, који је означио крај рата у БиХ.

- Остао сам без ноге нагазивши на мину на Озрену, као припадник радног вода ВРС, а пре тога од мине је, такође за време радне обавезе, копајући ровове, смртно страдао и мој отац Хамза. Као избеглица, једно време сам живео у ФБиХ, где су одбили да ми признају статус инвалида рекавши ми: "Иди тамо код којих си био за време рата" - прича нам Амир.


Прочитајте још - Зашто Срби у БиХ постају Бошњаци

Каже да му није преостало ништа друго него да се врати у Добој, како би покушао да регистрацијом као инвалид оствари право на примања, здравствену заштиту и протетичко помагало. То му је и успело уз помоћ "Мреже преживелих од мина" 2003. године и већ сада Амир има сва права која имају и остали инвалиди у РС. Осим инвалиднине, породицу, коју је у међувремену стекао, обезбеђује израђујући у властитој малој столарској радионици предмете од дрвета.

Прочитајте још - Бошњаци и Срби су страдали највише у рату на територији некадашње Југославије

- Израђујем украсне кутије за пиће и накит, подметаче за сто, плоче за врата и друго. Од примања из буџета РС и мог столарског рада живимо супруга Амира (37), деветогодишњи син Хамза и ја - није незадовољан садашњим животом Амир.

Све то не би успео да оствари и обезбеди, како каже, без Зорана Панића, који му је као координатор "Мреже" много помогао. Он је пронашао је потребне сведоке да докаже начин рањавања, обезбедио и све друге документе за решавање предмета.

Амир и Зоран

- Ето, помогао ми је Србин, а моји Бошњаци којима припадам су ме одбацили. Са Зораном сам развио искрено пријатељство и породица и ја му дугујемо захвалност до краја живота - каже за наш лист Амир.

Вели да је Зоран и као регионални координатор Организације особа са инвалидитетом УДАС наставио да му помаже. Недавно му је, захваљујући апликацији коју је за њега поднео, обезбедио компјутерски контролисану ЦНЦ машину. Тиме ће значајно побољшати квалитет и проширити асортиман производа, и олакшати рад у столарској радионици.

ПРОЈЕКАТ

НОВУ ЦНЦ маштину Амир је добио у оквиру пројекта "Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ", које имплементира "Ворлд вижн" у партнерству са Организацијом ампутираца УДАС, а финансира Европска унија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

TonySoprano

02.10.2019. 19:08

Svaka čast ali kakve to veze ima koje je on nacionalnosti, mi Srbi to nikad nismo gledali dokle god je neko-čovek. Nek te Bog čuva i da zaboraviš na sve užase rata koliko god je moguće.

Vatro Marx

02.10.2019. 21:36

Koja je razlika izmedju Bosnjaka i Srbinabas nikakva, dobar i los, covjek i necovjek.

Goran Doboj

03.10.2019. 08:55

Ma kakva prica, a potrazite ga na fejsu pa pogledajte slike. Same ratne slike sa puskama i ljiljanima,a kao ranjen u radnom vodu njegovi ga odbacili, Srbi mu pomogli. Jos jedan primjer kako se obmanjuje javnost o nekoj finoci. Sad nece biti dobrodosao ni na jednoj strani. Sam je za to kriv.

Emona

03.10.2019. 09:53

Istina u BiH je odavno umrla. Treba provjeriti priču, slovo po slovo, riječ po riječ, muljanja sa povredama, mrtvim itd ima na hiljade i na svim stranama.

Dragan

06.10.2019. 23:45

Jednog stavi ispod stola i pritisni ga nogom, a sa drugim istovremeno sedi za stolom i pij. Isto ti misle i onaj pod stolom, i onaj za stolom, izreka je srpska stara...