НИСАМ планирао убиство своје жене Азре. Никада је не бих убио. Волео сам је. Живели смо 18 година у браку. Да сам то планирао, како се наводи, не бих оставио нож и секиру на месту злочина и вероватно бих побегао у Хрватску.


То је у жалби пред Врховним судом РС изјавио Алија Хрустић, који је осуђен на 30 година затвора због убиства супруге Азре Хрустић и њеног љубавника Енвера Халилагића, које је 54 пута ударао секиром и ножем након што их је голе затекао у кревету.


Злочин се догодио 27. маја 2017, у кући у којој је Азра радила као помоћница у насељу Средњи Јакуповци код Приједора. Хрустић је првостепеном пресудом приједорског Окружног суда осуђен на 35 година затвора, да би му у другостепеном Врховни суд РС смањио казну на 30 година.


На то су жалбе уложили и тужилаштво и одбрана, која је затражила да се пресуда укине и суђење понови. Хрустићев адвокат Јевто Јанковић сматра да је пресуда незаконита, јер је чињенично стање погрешно утврђено и то, како тврди, нестручношћу тужиоца и судије из Приједора, али и вештака. Сматра да се у овом случају никако не може радити о тешком убиству, већ убиству на мах изазавном ситуацијом у којој се оптужени нашао када је супругу затекао у кревету с љубавником.


Прочитајте још - СУЂЕЊЕ ЗА ДВОСТРУКО УБИСТВО КОД ПРИЈЕДОРА: Жену и љубавника измасакрирао ножем

- Алија је отишао до своје куће и када је ушао затекао је двоје голих људи. Видевши ту сцену ударио их је 54 пута, од чега је између 15 и 20 удараца било смртоносно. Какви су били ударци сведочи и то што је пукла држалица секире - рекао је Јанковић.

Он је појаснио да је Хрустић оставио секиру и нож на месту злочина и отишао кући, где је покушао да се обеси, у чему га је спречио син Етхем. Потом се сам предао полицији.

- Ту нема директног умишљаја, то не може урадити урачунљив човек - тврди Јанковић.

Указао је да су вештаци тужилаштва Сања Вукадиновић Стојановић и Татјана Драгишић његовог клијента огласили урачунљивим на основу једног разговора, који је трајао мање од два сата, а Јанковић сматра да је сама процена урађена за мање од 10 минута. С друге стране, вештак одбране Мирко Николић је с њим провео 120 сати и закључио другачије.

Хрустић са адвокатом Јанковићем Фото Д. П.

- Тужилац Љубо Мацановић ми је рекао да је то чисто убиство на мах. Требало је да измени оптужницу, али је судија Мирјана Басрак направила паузу од пола сата коју нико није тражио, а по повратку тужилац одустаје од измене. То је тешка злоупотреба - рекао је Јанковић.

Прочитајте још - СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН КОД ПРИЈЕДОРА: Секиром и ножем пресудио "љубавницима"

Сматра да његов клијент није имао правично суђење и да му је повређено право на одбрану.

Републички тужилац се није појавио на жалбеном рочишту.


ВРЕЂАО ТУЖИОЦА


ТОКОМ поступка адвокат Јевто Јанковић је новчано кажњен са 8.000 КМ. Казна од 3.000 КМ изречена му је јер је недоласком на главни претрес проузроковао понављање суђења, а казна од 5.000 КМ је због вређања тужиоца и судије, које је назвао психопатом и полупсихопатом. Тако их је називао и у жалби тврдећи да је на то поносан.