ПРИЈАВА ПРОТИВ ДИРЕКТОРКЕ ПРЕДУЗЕЋА УРБАН: Оштетила Банку Српске за 147.000 КМ

О. МАТАВУЉ - Н. ЂУРИЋ

30. 09. 2019. у 20:10

ПРИЈАВА ПРОТИВ ДИРЕКТОРКЕ ПРЕДУЗЕЋА УРБАН: Оштетила Банку Српске за 147.000 КМ

Елизабета Јосиповић Фото СРНА

Елизабета Јосиповић из Прњавора терети се да је од 2017. до 2019. отуђила заложну покретну имовину

ПОЛИЦИЈА је поднела пријаву против Елизабете Јосиповић из Прњавора, директорке фирме "Урбан", због сумње да је оштетила Банку Српске за 147.000 марака.

У извештају који је достављен Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци Јосиповићевој се на терет ставља да је починила кривично дело незаконито поступање у привредном пословању, за које је законом запрећена казна од једне до десет година затвора.

- Пријављена се сумњичи да је од јула 2017. до септембра 2019. године као одговорно лице у предузећу "Урбан" отуђила заложну покретну имовину овог предузећа, која је била гарант да ће вратити кредит - наводе у ПУ Бањалука.

У полицији наводе да је Јосиповићева тиме прибавила противправну имовинску корист предузећу "Урбан" у износу од око 147.300 КМ, за колико је оштетила банку.

Прочитајте још - Банкарка правила лажне уплатнице

Против Јосиповићеве полиција је и јулу поднела извештај Тужилаштву због сумње да је као власница и директорка бивше фирме "Сконто-пром" оштетила Банку Српске за 35.000 КМ. Тада јој је на терет стављено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица, јер је банци онемогућила да наплати своја потраживања. Наиме, Јосиповићева је и тада код банке подигла кредит који није вратила, а на основу Уговора о залогу као гаранција требало је да послужи електро-агрегат. Међутим, када су надлежни покушали да наплате потраживања одузимањем агрегата, њега нису пронашли у кругу фирме.

Иначе, фирма "Сконто-пром" важила за једног од водећих произвођача намештаја, који је својевремено радио и за шведску "Икеу2", али фирма већ годинама не ради. У велику финансијску кризу "Сконто-пром" је запао 2011. године. Временом, радницима су престали да исплаћују плате, због чега су неки од њих 2013. године штрајковали глађу пред зградом Општине тражећи да им се исплате сви заостаци. У то време Инспекторат РС фирми је издао и прекршајни налог због неисплаћивања плата радницима. На крају већина радника је 2014. године завршила на улици.

Прочитајте још - ИСТРАГА ПРОТИВ СЛУЖБЕНИЦЕ МИНИСТАРСТВА РАДА РС: Оштетила буџет за 110.000 км!

БЕЗ КОМЕНТАРА

У ФИРМИ "Урбан", у којој осумњичена Елизабета Јосиповић ради као директор, нису желели да коментаришу наводе из полицијске пријаве, док директорка није била доступна за коментар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације