АМЕРИЧКА свемирска агенција НАСА по општини Језеро у Републици Српској назвала је кратер на Марсу, на који би следеће године требало да слети ровер у мисији "Марс 2020".

НАСА је о томе обавестила начелницу општине Језеро Снежану Ружичић писмом потврде, које јој је уручио амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон.

- Уручио сам писмо из НАСА у којем се наводи да је ова локална заједница због свог имена директно повезана с планетом Марс. То је кратер на којем ће наредне године слетети један ровер - рекао је Нелсон.

Амбасадор је додао да се нада да ће ова веза с Марсом у будућности допринети да деца и студенти схвате колико су за њихово будуће образовање значајни наука, технологија, инжењерство и математика.

Снежана Ружичић изразила је задовољство што је Језеро центар тако важног догађаја и што је управо тој општини, међу више од 80 предлога, припала част да се по њој назове кратер на Марсу.

- Уверена сам да је ово почетак великих пројеката и да ће у овом месту можда у будућности бити основан мали научни центар НАСА, где ће студенти моћи да се упознају о раду те агенције - рекла је Ружичићева.

Амбасадор Ерик Нелсон и Снежана Ружичић

ПРОЧИТАЈТЕ И:"Човек из Власца" открива тајне Ђердапа


Општина Језеро налази се између Јајца и Шипова, а повезаност с Марсом настала је одлуком Међународне астрономске уније 2007. године, када је ова организација кратеру широком 45 километара доделила име по овој општини у Српској.

Крајем прошле године НАСА је објавила да ће кратер "Језеро" на Марсу бити нова локација слетања у следећој великој мисији на ову планету. Кратер се налази на висоравни Изидис, огромном басену северно од Марсовог екватора.

Фото СРНА