Синдикат образовања науке и културе РС тражи повећање плата за најмање 10 одсто

Д.ЛАЛИЋ

25. 09. 2019. у 17:45

Синдикат образовања науке и културе Републике Српске захтева од надлежних институција да у наредном периоду, а најкасније од 1. јануара, свим запосленим у овим делатностима повећа плате најмање 10 одсто

Синдикат образовања науке и културе РС тражи повећање плата за најмање 10 одсто

Фото РТРС

Синдикат образовања науке и културе Републике Српске захтева од надлежних институција да у наредном периоду, а најкасније од 1. јануара, свим запосленим у овим делатностима повећа плате најмање 10 одсто, изјавио је председник овог синдиката Драган Гњатић.


Гњатић је након седнице Извршног одбора овог синдиката новинарима рекао да се захтев односи и на изједначавање платних коефицијената са осталим буџетским корисницима.

- Плата професора у основној школи је око 980 КМ, или нешто више од 1.100 КМ, што није ни близу у односу на оне кориснике буџета који раде у другим областима. Наставник са вишом школом има око 950 КМ, а имамо и категорију наставника са средњом стручном спремом, попут наставника музичког, који имају плату 730 КМ, а раде исте послове као и они са високом спремом, навео је Гњатић.


Он је рекао и да постоје лица која раде послове секретара и рачуновођа, која немају високу спрему, а имају по 20 година стажа и плату од око 730 КМ, док раде исте послове као и лица са високом спремом чија је плата већа од 1.000 КМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Република Српска улази у реформу образовања „Нова школа за ново доба“ и очекује подршку Србије


- То је недопустиво и зато је на један квалитетан начин потребно припремити закон о платама, а који би од 1. јануара наредне године ступио на снагу, додао је Гњатић.

Према његовим речима, ако не буду испуњени захтеви овог синдиката онда ће бити размотрене све ситуације како доћи до најбољих решења у виду синдикалне борбе, укључујући и оне радикалне мере.


Гњатић је истакао и да је Синдикат образовања, науке и културе Српске изразио незадовољство одређене групације радника у просвети и култури којима су Правилником о нормативима и стандардима о финансирању основних школа умањене плате.

-Преговараћемо са Министарством просвете и културе Српске, видећемо шта они кажу на то, па ћемо даље кораке предузимати сходно датој ситуацији, поручио је Гњатић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације