БАЊАЛУЧКОЈ полицији у последње време пријављено је више покушаја преваре кроз лажне наградне игре на интернету због чега упозоравају грађане да не наседају на то и да непровереним лицима не шаљу своје личне податке.

Прочитајте још: УХАПШЕНИ ПРЕВАРАНТИ: Украли милионе разрађеном “шемом” на Фејсбуку

Портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић каже да је уочена појава да се грађани најчешће доводе у заблуду преко "Фејсбуковог" месинџера.

- Преко те апликације грађани су добијали поруку да су извучени као добитници награде, односно "каприоло" бицикла. Да би преузели награду неопходно је да пошаљу фотографије предње и задње стране личне карте, чиме су доводени у заблуду - каже Маркановићева.

Прочитајте још: Хрватску преплавиле лажне наградне игре и мејлови

Појашњава да је у ранијем периоду ПУ Бањалука регистровала и случајева у којима су грађани, преко друштвених мрежа, добијали понуде за учешће у наградним играма које наводно организују маркети, бање или друга правна лица која се баве услужном делатношћу. Након што су обавештени да су добили ваучер у одређеном новчаном износу или другу врсту награде, грађани су достављали личне податке, а обећану награду никада нису добили.

- Упозоравамо грађане да своје личне податке не достављају непровереним лицима, која се јављају на друштвеним мрежама и нуде награде, јер се подаци могу злоупотребљавати и да претходно информације о евентуалним наградама и наградним играма провере на званичним интернет страницама приређивача наградне игре - каже Маркановићева.

НЕМА ШТЕТЕ

У ПУ Бањалука сазнајемо да су им у уторак ујутро пријављена два покушаја преваре. Међутим, засад нема сазнања да су лични подаци грађана злоупотребљени на било који начин, и да им је причињена било каква штета.