У игри за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) остала су четири имена, а пета пријава Његоша Јовановића, инспектора МУП РС одбачена од стране Независног одбора Парламента БиХ јер није била потпуна, односно сви документи нису били потписани.


За директорску фотељу у финиш тако улазе актуелни директор СИПА Перица Станић, Дарко Ћулум актуелни директор Полиције РС, Жарко Лакета , бивши помоћник директора Граничне полиције ВиХ и Горан Зубац бивши директор СИПА, акоји је смењен са тог места јер је одлуком Апелационог веће Суда БиХ правоснажно осуђен на условну казну од годину затвора због (не)поступања у вези са протестима који су се десили у Сарајеву 2014. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У акцији СИПА ухапшена два лица због кријумчарења оружја

Када се говори о даљој процедури у наредних неколико дана Независни одбор од надлежних МУП тражиће податке о кандидатима који су конкурисали, односно проверити да ли су кажњавани и за која кривична дела. Након тога биће одржани интервјуи са кандидатима, и на основу њих и бодовања биће формирана листа успјешних кандидата која ће бити упућена министру безбедности БиХ који на крају и предлаже Савету министара БиХ једног са листе за именовање. Уколико не дође до формирања новог сазива Савета министара БиХ, директора ће предложити актуелни министар безбедности Драган Мектић.